Glas

Nieuws

Zoeken naar meeldauwmiddel opkweek

Tegen meeldauw is het middel Baycor weggevallen. Vooral in de opkweek is dat een probleem, omdat daar geen enkele afwisseling meer mogelijk is.

Alleen Funfaflor kan het hele jaar worden gebruikt, waarbij in het begin van het seizoen een lage concentratie wordt gestart. Er loopt een middelenproef om te zoeken naar alternatieven voor Baycor. Bij 14 middelen, zowel gangbare als nog niet toegelaten, wordt de effectiviteit en mogelijke gewasschade getest. Tijdens een gewasbijeenkomst komkommer van LTO Groeiservice bij plantenkwekerij van der Lugt in Bleiswijk kwam bovenstaande ter sprake. Voor de teelt zelf gaf DLV-er Ewoud van der Ven een overzicht van de ziekten- en plaagbestrijding.

Spint
Spint is op de meeste komkommerbedrijven een toenemend probleem. Resultaten met het opruimen van spint door Vertimec zijn heel wisselend. Op veel bedrijven werkt het onvoldoende meer. Daarom geeft Van der Ven er de voorkeur aan om bij de start alleen Vertimec te gebruiken als er ook al trips zit, al veroorzaakt die plaag aan het begin van het seizoen meestal weinig problemen. Bij alleen spint zou Van der Ven liefst direct vroeg biologisch beginnen, met aan elke plant een zakje Neoseulus californicus op te hangen. Of anders op gevoelige warme plekken, bij spanten of goothaken. Verder kan wat Phytoseiulus persimilis uitgezet worden bij plekjes spint. Zonodig valt te corrigeren met Floramite of Nissorun.

De opbouw van Phytoseiulus duurt in de eerste teelt vaak te lang. In de tweede en derde teelt is deze natuurlijke vijand een stuk effectiever. Daarbij constateerden telers dat de eigen opkweek soms beter lijkt te werken dan aangekochte roofmijten.

Trips
Trips komt niet vaak voor, maar als de plaag toeslaat kunne de problemen flink groot zijn. Na de start met Vertimec is er tijdens de teelt chemisch vrijwel niets mogelijk. Ervaringen met Botanigard of Mycotal roepen nog weinig enthousiasme op. Door de natte verwerking van deze middelen neemt ook de kans op valse meeldauw toe. Trips zal dus vooral biologisch aangepakt moeten worden. Daarbij is het oppassen dat swirskii de Phytoseiulus aan kan pakken als de eerstgenoemde flink in de overhand is.

Wittevlieg
In september en oktober wil wittevlieg nog wel eens uit de hand lopen. Bij het opruimen kan het helpen om kort voor het rooien van het gewas een paar keer met een bladblazer door het gewas te gaan om wittevliegen op te jagen, en deze weg te vangen met vanglinten dicht bij de kop van de plant.

Of registreer je om te kunnen reageren.