Glas

Nieuws

‘Vraag naar lease groeilicht door crisis’

Groeilampleverancier Hortilux Schréder heeft met De Lage Landen leasemaatschappij een leaseconstructie opgesteld voor glastuinbouwbedrijven.

Daarmee hoopt de leverancier de vraag naar belichting te stimuleren in de crisis. Op vijf hectare tomatenteelt van kwekerij de Kabel  is nu een geleasede groeilichtinstallatie ter waarde van een miljoen euro aangebracht. Tomatenteler Richard van Hartensveld (De Kabel) zegt dat de Rabobank een actieve rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het financiële product. Lage Landen is een dochter van de Rabobank. De bank koos daarmee niet voor een lening. Ook telersvereniging FresQ speelde een rol.

Het is voor het eerst dat Hortilux groelichtsystemen via een leaseconstructie aanbiedt. Dat heeft duidelijk te maken met de crisis in de glastuinbouw, zegt een woordvoerder. “Banken zijn terughoudender, terwijl het voor telers de mogelijkheid is om de toekomst veilig te stellen”, zegt een Hortilux-woordvoerder. ‘Voor de leaseconstructie gelden financiële voorwaarden aan de liquiditeit en solvabiliteit van het bedrijf. Wat die eisen zijn, kon Hortilux niet zeggen. “Dat kan per bedrijf verschillen.”

De Lage Landen bevestigt de constructie en kan in algemene zin beamen dat de vraag naar leaseproducten groter is door terughoudendheid van banken. Lage Landen heeft een sterke positie in de glastuinbouw. Nieuw is ook dat steeds meer een servicemodel wordt gebruikt. Zo is in het leasecontract ook installatie en onderhoud opgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.