Glas

Foto & video

Stoffels Tomaten omarmt euvels als kansen

Het is een turbulent jaar geweest bij Stoffels Tomaten. De geborgen, maar knellende structuur van de veiling werd verlaten. Door alles zelf te doen is het bedrijf in een woeste stroomversnelling gekomen. Maar het bedrijf heeft alleen maar aan kracht gewonnen.

"We omarmen euvels als kansen", zegt Petra Veldman, verantwoordelijk voor onder andere de marketing en de verpakkingen van de speciale tomaten. "Voor alles willen we een nieuwe en betere tomatenstandaard neerzetten met duurzame en innoverende systemen en productietechnieken."

De 'Automaat'

Een van die euvels is het graaien van klanten in de bakken met losse tomaten, erg onhygiënisch. Stoffels ontwikkelde de 'Automaat', waarmee de (meest jonge) klant een verpakking met verschillende typen cherrytomaatjes kan vullen door als bij een fruitautomaat aan de handels trekken. Paul Stoffels zelf knutselde het eerste prototype in elkaar. De 'Automaat' is genomineerd voor de Fruit Logistica Innovation Award 2016. Door de extra aandacht verwacht Stoffels dat het extra druk zal worden in de eigen stand op de beurs in Berlijn (standnummer C-04 in hal 6.2).

Lees meer over Stoffels Tomaten in Groenten&Fruit Magazine editie 2.

Foto

 • Dit is een van de prototypes van de 'Automaat' die genomineerd is voor de Fruit Logistica Innovation Award 2016. Foto's: Gerard Boonekamp

  Dit is een van de prototypes van de 'Automaat' die genomineerd is voor de Fruit Logistica Innovation Award 2016. Foto's: Gerard Boonekamp

 • Paul Stoffels en Petra Veldman leggen de lat hoog: "Onze baseline is: een nieuwe en betere tomatenstandaard neerzetten met duurzame en innoverende systemen en productietechnieken."

  Paul Stoffels en Petra Veldman leggen de lat hoog: "Onze baseline is: een nieuwe en betere tomatenstandaard neerzetten met duurzame en innoverende systemen en productietechnieken."

 • Bij duurzaamheid hoort ook een goed personeelsbeleid. De kern van het personeel bestaat uit honderd mensen in vaste dienst, met veel culturele verschillen. "Verdraagzaamheid is hier een groot goed."

  Bij duurzaamheid hoort ook een goed personeelsbeleid. De kern van het personeel bestaat uit honderd mensen in vaste dienst, met veel culturele verschillen. "Verdraagzaamheid is hier een groot goed."

 • Bijna de helft van de arbeid wordt ingezet in de verpakkingshal. Veel gaat nog met de hand.

  Bijna de helft van de arbeid wordt ingezet in de verpakkingshal. Veel gaat nog met de hand.

 • De plantdata worden steeds meer verspreid om het hele jaar een zo vlak mogelijke productie te realiseren.

  De plantdata worden steeds meer verspreid om het hele jaar een zo vlak mogelijke productie te realiseren.

 • Kokossubstraat hoort al dertien jaar bij de bedrijfsvisie. "Het is tastbaar duurzaam omdat de kokos na onze teelt naar de aspergeteelt en de boomkwekerij gaat."

  Kokossubstraat hoort al dertien jaar bij de bedrijfsvisie. "Het is tastbaar duurzaam omdat de kokos na onze teelt naar de aspergeteelt en de boomkwekerij gaat."

 • De vraag naar de producten groeit sneller dan de productie. Daarom wordt steeds meer op contract geteeld, in België en Nederland vooral onder lampen.

  De vraag naar de producten groeit sneller dan de productie. Daarom wordt steeds meer op contract geteeld, in België en Nederland vooral onder lampen.

 • Van het ras Rivolo staat dit jaar 6 hectare, evenveel belicht als onbelicht. Het ras komt van zaadfirma Gautier en is een zusje van Piccolo, van de bekende 'Honingtomaatjes'.

  Van het ras Rivolo staat dit jaar 6 hectare, evenveel belicht als onbelicht. Het ras komt van zaadfirma Gautier en is een zusje van Piccolo, van de bekende 'Honingtomaatjes'.

 • Sinds begin december is de nieuwe teelt van Rivolo in productie.

  Sinds begin december is de nieuwe teelt van Rivolo in productie.

 • De losse tomaatjes komen in de winter voornamelijk uit Spanje. Omwille van de smaak worden ze alleen in verwarmde kassen geteeld.

  De losse tomaatjes komen in de winter voornamelijk uit Spanje. Omwille van de smaak worden ze alleen in verwarmde kassen geteeld.

 • Van het minipruimtomaatje Sunstream staat dit jaar 8 hectare. Ze gaan als 'Torrito' de deur uit, in dit geval voor de Belgische supermarktketen Delhaize.

  Van het minipruimtomaatje Sunstream staat dit jaar 8 hectare. Ze gaan als 'Torrito' de deur uit, in dit geval voor de Belgische supermarktketen Delhaize.

 • Bij het ontwerp van alle verpakkingen is Veldman nauw betrokken. De Rivolo-tomaten gaan als Tom D'Or in een bonbonachtige, hersluitbare verpakking waarin ze extra lang vers blijven.

  Bij het ontwerp van alle verpakkingen is Veldman nauw betrokken. De Rivolo-tomaten gaan als Tom D'Or in een bonbonachtige, hersluitbare verpakking waarin ze extra lang vers blijven.

 • De belangrijkste troef is de 'Gusto', de bijzondere vleestomaat met dieprode kleur, een brix van 7 en kruidige smaak.

  De belangrijkste troef is de 'Gusto', de bijzondere vleestomaat met dieprode kleur, een brix van 7 en kruidige smaak.

 • Stoffels Tomaten heeft voor Gusto de Europese exclusiviteit. In Nederland liggen de smakelijke vleestomaten bij Albert Heijn in het schap.

  Stoffels Tomaten heeft voor Gusto de Europese exclusiviteit. In Nederland liggen de smakelijke vleestomaten bij Albert Heijn in het schap.

 • Deze Gusto-tomaten stonden weer mooi op tijd klaar.

  Deze Gusto-tomaten stonden weer mooi op tijd klaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.