Glas

Foto & video

Zuiverchloor-unit biedt veel voordelen

Toeleverancier voor de tuinbouw KaRo in Zwaagdijk ontwikkelde samen met waterbehandelingsspecialist Henk Zilvold de zuiverchloor-unit (ZCU) voor de tuinbouw. Drie bedrijven in Noord-Holland hebben de ZCU staan en zijn enthousiast. Hij ontsmet het water bijzonder goed, het watergeefsysteem is brandschoon en er zijn nauwelijks storingen. Het is de enige legale elektrolysemethode voor ontsmettingstoepassingen en biedt nog een aantal voordelen. De investeringskosten zijn ongeveer twee keer zo hoog als voor ECA-apparatuur. Maar de jaarkosten vallen mee: circa 33 cent per vierkante meter. De zoutkosten zijn bij de ZCU zes keer zo laag als bij ECA-water: keukenzout (natriumchloride) is 3,5 keer zo goedkoop als kaliumchloride en de ZCU gebruikt er bijna twee keer zo weinig van voor eenzelfde concentratie actief chloor. Lees meer over de zuiverchloorunit in het magazine van ‘Groenten & Fruit’ dat deze week verschijnt.

Foto

 • Zaadvermeerderaar Cees Balk in Wervershoof heeft begin 2013 als eerste een ZCU aangeschaft bij toeleverancier KaRo van Arjan en Danny Rood (rechts). Hij wilde daarmee afrekenen met algengroei en slijmvorming in het watergeefsysteem en de ontsmetting verbeteren.

  Zaadvermeerderaar Cees Balk in Wervershoof heeft begin 2013 als eerste een ZCU aangeschaft bij toeleverancier KaRo van Arjan en Danny Rood (rechts). Hij wilde daarmee afrekenen met algengroei en slijmvorming in het watergeefsysteem en de ontsmetting verbeteren.

 • Het hart van de ZCU bestaat uit een blok met cellen waarin via elektrolyse zuiver chloor (Cl2) wordt gevormd dat als gas opstijgt, oplost in water en via een venturi (vacuüm waterstraalpomp) razend snel en nauwkeurig wordt gedoseerd in een deelstroom van het proceswater.

  Het hart van de ZCU bestaat uit een blok met cellen waarin via elektrolyse zuiver chloor (Cl2) wordt gevormd dat als gas opstijgt, oplost in water en via een venturi (vacuüm waterstraalpomp) razend snel en nauwkeurig wordt gedoseerd in een deelstroom van het proceswater.

 • Omdat alleen zuivere chloor in het proceswater terechtkomt (en geen ballaststoffen of natrium) kan gebruik gemaakt worden van natriumchloride (keukenzout). Dat is ook de enige elektrolysemethode die geen wettelijke toelating nodig heeft.

  Omdat alleen zuivere chloor in het proceswater terechtkomt (en geen ballaststoffen of natrium) kan gebruik gemaakt worden van natriumchloride (keukenzout). Dat is ook de enige elektrolysemethode die geen wettelijke toelating nodig heeft.

 • Voor de elektrolyse in de ZCU wordt een pekeloplossing gemaakt van onthard water en brokken keukenzout.

  Voor de elektrolyse in de ZCU wordt een pekeloplossing gemaakt van onthard water en brokken keukenzout.

 • De waterstof die bij de elektrolyse ontstaat wordt afgevoerd naar buiten.

  De waterstof die bij de elektrolyse ontstaat wordt afgevoerd naar buiten.

 • Het enige dat bij de productie van zuiver chloor verder overblijft, is natronloog (NaOH). Balk gebruikt het om de kantine te reinigen en de kas bij de teeltwisseling te ontsmetten.

  Het enige dat bij de productie van zuiver chloor verder overblijft, is natronloog (NaOH). Balk gebruikt het om de kantine te reinigen en de kas bij de teeltwisseling te ontsmetten.

 • Omdat Balk drie teelten heeft (tomaat, paprika, komkommer) is de ZCU aangesloten op de vulleiding van de mengbak waarmee drie dagvoorraden worden aangemaakt. Toen hij nog waterstofperoxide gebruikte, was de mengbak bruin van de algen. Nu is hij brandschoon.

  Omdat Balk drie teelten heeft (tomaat, paprika, komkommer) is de ZCU aangesloten op de vulleiding van de mengbak waarmee drie dagvoorraden worden aangemaakt. Toen hij nog waterstofperoxide gebruikte, was de mengbak bruin van de algen. Nu is hij brandschoon.

 • Ook in de leidingen, druppelaars en het drainsysteem is helemaal geen algenaanslag of slijmvorming meer te bekennen. Hier een stukje leiding dat hij onlangs heeft vervangen.

  Ook in de leidingen, druppelaars en het drainsysteem is helemaal geen algenaanslag of slijmvorming meer te bekennen. Hier een stukje leiding dat hij onlangs heeft vervangen.

 • Cees Balk doseert standaard 7 ppm actief chloor in de maximaal 13 uur dat er voedingswater wordt aangemaakt. Bij buurman en gerberateler Gerard Meijndert (Monkey Flower) staat de ZCU continu aan. Hij heeft maar één dagvoorraad die constant op een gehalte van 0,12 ppm actief chloor wordt gehouden met deze fotometrische regelaar.

  Cees Balk doseert standaard 7 ppm actief chloor in de maximaal 13 uur dat er voedingswater wordt aangemaakt. Bij buurman en gerberateler Gerard Meijndert (Monkey Flower) staat de ZCU continu aan. Hij heeft maar één dagvoorraad die constant op een gehalte van 0,12 ppm actief chloor wordt gehouden met deze fotometrische regelaar.

 • Het klaarmaken van de voedingsoplossing moest wel worden aangepast. Omdat ammonium en ijzer sterk bleken te reageren met vrij chloor worden ze nu pas na de dagvoorraad geïnjecteerd in het druppelwater vanuit twee aparte vaatjes.

  Het klaarmaken van de voedingsoplossing moest wel worden aangepast. Omdat ammonium en ijzer sterk bleken te reageren met vrij chloor worden ze nu pas na de dagvoorraad geïnjecteerd in het druppelwater vanuit twee aparte vaatjes.

 • De ZCU bij Balk en Monkey Flower bestaat uit drie elektrolysecellen, genoeg voor hun bedrijven van circa 4 hectare. Voor kleinere toepassingen hebben KaRo en Zilvold een modulair uit te breiden 'alles-in-een container' ontwikkeld, hier opgesteld bij tulpenbroeierij Kreuk in Andijk.

  De ZCU bij Balk en Monkey Flower bestaat uit drie elektrolysecellen, genoeg voor hun bedrijven van circa 4 hectare. Voor kleinere toepassingen hebben KaRo en Zilvold een modulair uit te breiden 'alles-in-een container' ontwikkeld, hier opgesteld bij tulpenbroeierij Kreuk in Andijk.

 • Het van tevoren wegfilteren van organische vervuiling is een belangrijke voorwaarde voor een efficiënte ontsmetting. KaRo heeft hiervoor een eenvoudige maar effectieve papieren filter ontwikkeld die deeltjes tot 50 micron uit het water zeeft, zoals hier bij Kreuk.

  Het van tevoren wegfilteren van organische vervuiling is een belangrijke voorwaarde voor een efficiënte ontsmetting. KaRo heeft hiervoor een eenvoudige maar effectieve papieren filter ontwikkeld die deeltjes tot 50 micron uit het water zeeft, zoals hier bij Kreuk.

 • Ook Monkey Flower heeft er een aangeschaft, maar dan een nieuwe versie in roestvrij staal.

  Ook Monkey Flower heeft er een aangeschaft, maar dan een nieuwe versie in roestvrij staal.

 • Het filterpapier wordt vanaf een rol automatisch doorgevoerd via twee aangedreven wielen.

  Het filterpapier wordt vanaf een rol automatisch doorgevoerd via twee aangedreven wielen.

Of registreer je om te kunnen reageren.