Glas

Foto & video

'Onvoorstelbaar wat belichting met komkommers doet'

Kees Kranenburg, komkommerteler en columnist voor Groenten&Fruit, heeft als bedrijfsleider op het Russische bedrijf Vyborzhets bij Sint-Petersburg de belichte teelt van komkommers op een hoog niveau gebracht. “Het is onvoorstelbaar wat belichting met komkommers doet. Als je dat niet doorhebt ga je achterlopen als Nederlandse komkommerteler”, zegt hij in het deze week verschenen artikel in Groenten&Fruit. Bekijk hier een uitgebreide fotoreportage.

Foto

 • Jaarrond komkommers telen gaat niet vanzelf in Sint-Peterburg. Op 60 graden noorderbreedte wordt het in de winter pas om 11:00 uur licht en zijn er tien weken met een lichtsom van 200 tot 700 Joules.

  Jaarrond komkommers telen gaat niet vanzelf in Sint-Peterburg. Op 60 graden noorderbreedte wordt het in de winter pas om 11:00 uur licht en zijn er tien weken met een lichtsom van 200 tot 700 Joules.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Daarom heeft het Russische bedrijf Vyborzhets 32.000 lux aan lampen hangen in de moderne kas met vier afdelingen (8,5 ha): tweederde erboven en een derde ertussen. Er kan een hoge plantdichtheid aangehouden worden. Er staan tien rijen komkommers per tralie van 12 meter op matten van 55 centimeter lang (2,8 planten/m2).

  Daarom heeft het Russische bedrijf Vyborzhets 32.000 lux aan lampen hangen in de moderne kas met vier afdelingen (8,5 ha): tweederde erboven en een derde ertussen. Er kan een hoge plantdichtheid aangehouden worden. Er staan tien rijen komkommers per tralie van 12 meter op matten van 55 centimeter lang (2,8 planten/m2).

  Foto: Kees Kranenburg
 • De tussenbelichting (Son-T lampen zonder reflector) staat bijna jaarrond om de plant in balans te houden bij de grote schommelingen in zoninstraling. De warmte van de lampen versnelt bovendien de afrijping van de komkommers.

  De tussenbelichting (Son-T lampen zonder reflector) staat bijna jaarrond om de plant in balans te houden bij de grote schommelingen in zoninstraling. De warmte van de lampen versnelt bovendien de afrijping van de komkommers.

  Foto: Kees Kranenburg
 • De planten staan vast aan touw dat via rollen op een as kan worden afgewikkeld. Iedere dag draait de as ongeveer 30 seconden. Dan zakken de planten zo’n 10 centimeter.

  De planten staan vast aan touw dat via rollen op een as kan worden afgewikkeld. Iedere dag draait de as ongeveer 30 seconden. Dan zakken de planten zo’n 10 centimeter.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Per jaar worden vier hogedraadteelten voltooid met ieder dertien oogstweken. Voor het tussenplanten worden de klossen bij elkaar geschoven om ruimte te maken voor de nieuwe planten die eerst aan een lagere draad worden aangebonden.

  Per jaar worden vier hogedraadteelten voltooid met ieder dertien oogstweken. Voor het tussenplanten worden de klossen bij elkaar geschoven om ruimte te maken voor de nieuwe planten die eerst aan een lagere draad worden aangebonden.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Kranenburg gebruikt geen Clipr-systeem of clips in de hogedraadteelt. De komkommerplanten worden gewoon ingedraaid. Voorkomen dat koppen breken blijft een aandachtspunt.

  Kranenburg gebruikt geen Clipr-systeem of clips in de hogedraadteelt. De komkommerplanten worden gewoon ingedraaid. Voorkomen dat koppen breken blijft een aandachtspunt.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Per week worden zes bladeren gesneden en meteen afgevoerd, want de eigenaar duldt geen rommel op de grond.

  Per week worden zes bladeren gesneden en meteen afgevoerd, want de eigenaar duldt geen rommel op de grond.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Zelf opkweken is in Rusland een must om er zeker van te zijn dat je op tijd goede planten krijgt. De goed geoutilleerde afdeling van 8.300 m2 is net voldoende voor de opkweek voor een teeltafdeling. “Het zijn ingewikkelde plantschema’s want ze moeten ook besproken worden met de verkoopafdeling.”

  Zelf opkweken is in Rusland een must om er zeker van te zijn dat je op tijd goede planten krijgt. De goed geoutilleerde afdeling van 8.300 m2 is net voldoende voor de opkweek voor een teeltafdeling. “Het zijn ingewikkelde plantschema’s want ze moeten ook besproken worden met de verkoopafdeling.”

  Foto: Kees Kranenburg
 • Opkweken was nieuw voor Kranenburg. “Maar je leert er veel van als je het zelf doet. Als teler in Nederland weet je er toch eigenlijk te weinig van.”

  Opkweken was nieuw voor Kranenburg. “Maar je leert er veel van als je het zelf doet. Als teler in Nederland weet je er toch eigenlijk te weinig van.”

  Foto: Kees Kranenburg
 • “Uiteindelijk heb ik nooit zulke mooie planten gezien als hier. Dat zal ook wel te maken hebben met de 20.000 lux aan licht die we boven de tafels hebben hangen.”

  “Uiteindelijk heb ik nooit zulke mooie planten gezien als hier. Dat zal ook wel te maken hebben met de 20.000 lux aan licht die we boven de tafels hebben hangen.”

  Foto: Kees Kranenburg
 • Communiceren doet Kees vooral via een Russische tolk maar ook met zijn handen. De werkers zijn Oezbeken, Tadzjieken, Oekraïners, Azerbeidzjanen en Moldaviërs die niet allemaal Russisch verstaan.

  Communiceren doet Kees vooral via een Russische tolk maar ook met zijn handen. De werkers zijn Oezbeken, Tadzjieken, Oekraïners, Azerbeidzjanen en Moldaviërs die niet allemaal Russisch verstaan.

  Foto: Kees Kranenburg
 • In 2013, het eerste volledige teeltjaar, heeft Kranenburg een productie gehaald van 130 kilo per vierkante meter. “We snijden het hele jaar wekelijks tussen de negen en vijftien komkommers per vierkante meter. Ze wegen 300 tot 350 gram omdat de verkoper kleine wil hebben.”

  In 2013, het eerste volledige teeltjaar, heeft Kranenburg een productie gehaald van 130 kilo per vierkante meter. “We snijden het hele jaar wekelijks tussen de negen en vijftien komkommers per vierkante meter. Ze wegen 300 tot 350 gram omdat de verkoper kleine wil hebben.”

  Foto: Kees Kranenburg
 • Met de nodige verbeteringen is een jaarproductie van 160 kilo per vierkante meter zeker haalbaar, verwacht Kranenburg. “Door problemen met de WKK-motoren hebben we nog nooit volledig kunnen belichten.”

  Met de nodige verbeteringen is een jaarproductie van 160 kilo per vierkante meter zeker haalbaar, verwacht Kranenburg. “Door problemen met de WKK-motoren hebben we nog nooit volledig kunnen belichten.”

  Foto: Kees Kranenburg
 • De afzet verzorgt Vyborzhets volledig zelf. Tientallen vrachtwagentjes brengen de producten naar de vele supermarkten in de stad die vaak 24/7 open zijn. Sint-Peterburg telt 8 miljoen inwoners die veel geld aan voeding uitgeven. Bovendien trekt de eigen winkel veel klanten uit de wijde omgeving.

  De afzet verzorgt Vyborzhets volledig zelf. Tientallen vrachtwagentjes brengen de producten naar de vele supermarkten in de stad die vaak 24/7 open zijn. Sint-Peterburg telt 8 miljoen inwoners die veel geld aan voeding uitgeven. Bovendien trekt de eigen winkel veel klanten uit de wijde omgeving.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Het oorspronkelijke businessplan van DLV-Plant ging volledig uit van lange komkommers omdat die nu eenmaal geïmporteerd worden.

  Het oorspronkelijke businessplan van DLV-Plant ging volledig uit van lange komkommers omdat die nu eenmaal geïmporteerd worden.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Maar inmiddels zijn twee afdelingen volledig ingericht voor de teelt van korte en medium-komkommers en zelfs komkommertjes van het maatje augurk.

  Maar inmiddels zijn twee afdelingen volledig ingericht voor de teelt van korte en medium-komkommers en zelfs komkommertjes van het maatje augurk.

  Foto: Kees Kranenburg
 • De middelgrote, gestekelde komkommers lijken het populairst. Ze brengen regelmatig 10 euro per kilo op. De teelt vraag wel veel meer arbeid in gewas- en oogstwerk.

  De middelgrote, gestekelde komkommers lijken het populairst. Ze brengen regelmatig 10 euro per kilo op. De teelt vraag wel veel meer arbeid in gewas- en oogstwerk.

  Foto: Kees Kranenburg
 • De lonen zijn weliswaar laag, maar er lopen ook veel mensen rond. In totaal werken er 170 werknemers op deze 10 hectare, inclusief chauffeurs, laders, zeven ziekzoekers en de technische dienst.

  De lonen zijn weliswaar laag, maar er lopen ook veel mensen rond. In totaal werken er 170 werknemers op deze 10 hectare, inclusief chauffeurs, laders, zeven ziekzoekers en de technische dienst.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Sinds er elders op het bedrijf een nieuwe Aweta-sorteermachine staat, worden de komkommers in de bekende oranje kratten geoogst die op pallets worden gestapeld voor vervoer naar de sorteerruimte.

  Sinds er elders op het bedrijf een nieuwe Aweta-sorteermachine staat, worden de komkommers in de bekende oranje kratten geoogst die op pallets worden gestapeld voor vervoer naar de sorteerruimte.

  Foto: Kees Kranenburg
 • Bij ieder rondje worden de kratten ontsmet in de nieuwe wasstraat . “Dat is zeker nodig want ze worden ook gebruikt in de oude kassen van het bedrijf.”

  Bij ieder rondje worden de kratten ontsmet in de nieuwe wasstraat . “Dat is zeker nodig want ze worden ook gebruikt in de oude kassen van het bedrijf.”

  Foto: Kees Kranenburg
 • Per 1 april loopt zijn contract af en zal Kranenburg meest op afstand de komkommerteelt begeleiden. “Aan mijn opvolging is hard gewerkt. Maar DLV-Plant zal nog wel vaak gevraagd worden voor advies en begeleiding.”

  Per 1 april loopt zijn contract af en zal Kranenburg meest op afstand de komkommerteelt begeleiden. “Aan mijn opvolging is hard gewerkt. Maar DLV-Plant zal nog wel vaak gevraagd worden voor advies en begeleiding.”

  Foto: Kees Kranenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.