Glas

Foto & video

Ook kiloknallers hebben hun plaats in het schap

De hoogproductieve grove trostomaat Merlice voldoet prima op de Duitse markt en doet niet onder voor andere grove trostomaten, zegt De Ruiter naar aanleiding van uitgebreid onderzoek.

“Merlice is te vergelijken met de positie van Volkswagen op de automarkt. Het is daarbij gewoon een degelijke tomaat die niet onder doet voor andere rassen in dit segment en die relatief goedkoop kan zijn door zijn hoge productie.” Daarmee pareert ketenmanager Huib Koerts van De Ruiter de veel gehoorde kritiek op het ras waarbij zelfs vergelijkingen met de ‘Wasserbomben’ worden getrokken. Op de gisteren gehouden open dag op het Tomato Experience Centre in ’s-Gravenzande laat hij op posters de ketenaspecten van het ras zien in vergelijking met Climstar, op grond van onderzoek door Wageningen UR. Merlice heeft weliswaar een lagere brix, maar is minder melig en heeft een hogere smaakintensiteit.  “Hij voldoet prima voor dit vooral door prijs bepaalde segment, blijkt ook uit ketenonderzoek in Duitsland.”

 

Kijk hieronder voor meer foto’s en informatie

Foto

 • De ketenaspecten van Merlice en Tom 87 (Climstar) op een rij

  De ketenaspecten van Merlice en Tom 87 (Climstar) op een rij

 • De Ruiter doet sinds vorig jaar ketenonderzoek in vooral Duitsland. Het zaadbedrijf vergelijkt Merlice daar het liefst met een Volkswagen.

  De Ruiter doet sinds vorig jaar ketenonderzoek in vooral Duitsland. Het zaadbedrijf vergelijkt Merlice daar het liefst met een Volkswagen.

 • Tijdens smaakproeven bij Kom in de Kas en bij Edeka komt de nieuwe cherrytomaat DRC564 er duidelijk als beste uit in de vergelijking met Conchita, Tomaggio (TOM131) en Rivolo (TOM130). De losse cherrytomaat (Tastery,TOM71) werd duidelijk minder gewaardeerd dan de troscherrytomaten.

  Tijdens smaakproeven bij Kom in de Kas en bij Edeka komt de nieuwe cherrytomaat DRC564 er duidelijk als beste uit in de vergelijking met Conchita, Tomaggio (TOM131) en Rivolo (TOM130). De losse cherrytomaat (Tastery,TOM71) werd duidelijk minder gewaardeerd dan de troscherrytomaten.

 • Tijdens de open dag presenteert De Ruiter zijn belangrijkste conclusies uit het ketenonderzoek via posters.

  Tijdens de open dag presenteert De Ruiter zijn belangrijkste conclusies uit het ketenonderzoek via posters.

 • DRC 564 is een cherry trostomaat in het Conchita-segment met een vruchtgewicht rond 20 gram.

  DRC 564 is een cherry trostomaat in het Conchita-segment met een vruchtgewicht rond 20 gram.

 • Andere nieuwkomer is cocktailtomaat Kierano met goede smaak en dieprode kleur. Door het lage vruchtgewicht (37 gram) zal het niet meevallen de productie van Brioso en Timotion te evenaren.

  Andere nieuwkomer is cocktailtomaat Kierano met goede smaak en dieprode kleur. Door het lage vruchtgewicht (37 gram) zal het niet meevallen de productie van Brioso en Timotion te evenaren.

 • In de demokas blijft Kierano inderdaad ver achter in productie.

  In de demokas blijft Kierano inderdaad ver achter in productie.

 • Het nieuwe vleestomatenras Foronti (DR 7848) haalt door zijn hoge percentage BBB wel een hoge productie, al komt hij wat traag op gang. Van dit meeldauwtolerante ras staat volgens De Ruiter al 50 hectare in Polen.

  Het nieuwe vleestomatenras Foronti (DR 7848) haalt door zijn hoge percentage BBB wel een hoge productie, al komt hij wat traag op gang. Van dit meeldauwtolerante ras staat volgens De Ruiter al 50 hectare in Polen.

 • Voor de Engelse markt wordt trostomaat Tourance los geoogst. Dat moet dan wel zonder kroontje want dat zit erg vast aan de trossteel.

  Voor de Engelse markt wordt trostomaat Tourance los geoogst. Dat moet dan wel zonder kroontje want dat zit erg vast aan de trossteel.

 • De Ruiter is nog steeds koploper in de onderstammen. Enten gebeurt steeds meer met de robot; vorig jaar al ruim 1 miljoen tomatenplanten. En de machine is bijna geschikt voor komkommers, zegt Piet Oomen van fabrikant ISO-groep.

  De Ruiter is nog steeds koploper in de onderstammen. Enten gebeurt steeds meer met de robot; vorig jaar al ruim 1 miljoen tomatenplanten. En de machine is bijna geschikt voor komkommers, zegt Piet Oomen van fabrikant ISO-groep.

Of registreer je om te kunnen reageren.