Glas

Foto & video laatste update:16 mei 2013

Eén reiniger voor alle kasdekken

Uitvinder Wiel Nies ontwikkelde samen met machinebouwer Eterpol uit Weert een dekwasser met komborstels die op ieder Venlo-kasdek past. “Het verwijderen van vuil gaat beter met loodrechte borstels, zoals een krabbende nagel. Bovendien komt zo’n borstel in elk hoekje.” Komkommerteler Peter Aarts van Groentekwekerij ‘t Bleekerven in Asten-Heusden heeft hem als eerste aangeschaft voor de 5 kassen met verschillende goothoogtes, kapbreedtes en hellingshoeken.

Foto

 • Sinds kort draait de speciale kasdekreiniger van Eterpol op de kassen van Groentekwekerij ‘t Bleekerven van Peter Aarts in Asten-Heusden.

  Sinds kort draait de speciale kasdekreiniger van Eterpol op de kassen van Groentekwekerij ‘t Bleekerven van Peter Aarts in Asten-Heusden.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Het komkommerbedrijf met een oppervlakte van 11 hectare bestaat uit 5 kassen met verschillende goothoogten, kapbreedtes en hellingshoeken.

  Het komkommerbedrijf met een oppervlakte van 11 hectare bestaat uit 5 kassen met verschillende goothoogten, kapbreedtes en hellingshoeken.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Voor uitvinder Wiel Nies (rechts) was het bedrijf de ideale proeftuin voor het ontwikkelen van zijn allround kasdekreiniger. Peter Aarts (links) : “We hebben jaren gezocht naar een reiniger die het kasdek echt goed schoon maakt, maar dit lijkt toch echt de oplossing.”

  Voor uitvinder Wiel Nies (rechts) was het bedrijf de ideale proeftuin voor het ontwikkelen van zijn allround kasdekreiniger. Peter Aarts (links) : “We hebben jaren gezocht naar een reiniger die het kasdek echt goed schoon maakt, maar dit lijkt toch echt de oplossing.”

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Anders dan de standaard dekwassers werkt de Portal Planet met komborstels (en niet met walsborstels). Bij borstelen op de punten van een komborstel is de puntbelasting veel hoger, waardoor het vuil er beter af gaat. Bovendien komt zo'n borstel in ieder hoekje, zoals Oral-B ook al tijden beweert.

  Anders dan de standaard dekwassers werkt de Portal Planet met komborstels (en niet met walsborstels). Bij borstelen op de punten van een komborstel is de puntbelasting veel hoger, waardoor het vuil er beter af gaat. Bovendien komt zo'n borstel in ieder hoekje, zoals Oral-B ook al tijden beweert.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Het hart van de machine is de planetaire aandrijving van de borstels met aan weerskanten maximaal 12 spiraalvormige veren in een ommanteling. Via tandwieltjes zijn deze gekoppeld aan de frequentieregelbare elektromotor. De totale aandrijving van de maximaal 24 borstels weegt maar 60 kilo. De hele dekwasser weegt 450 kilo.

  Het hart van de machine is de planetaire aandrijving van de borstels met aan weerskanten maximaal 12 spiraalvormige veren in een ommanteling. Via tandwieltjes zijn deze gekoppeld aan de frequentieregelbare elektromotor. De totale aandrijving van de maximaal 24 borstels weegt maar 60 kilo. De hele dekwasser weegt 450 kilo.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Een benzinemotor met dynamo levert de elektriciteit voor de aandrijving van de wielen en de borstels. Op een tank van 10 liter kan de dekwasser een hele nacht rijden.

  Een benzinemotor met dynamo levert de elektriciteit voor de aandrijving van de wielen en de borstels. Op een tank van 10 liter kan de dekwasser een hele nacht rijden.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • De borstels zijn via een parallellogram bevestigd aan de boom die dezelfde hoek maakt als het kasdek. Het parallellogram zorgt ervoor dat de borstels meebewegen met het oppervlak van de kas, zoals roeden en luchtramen. Zo komen de borstels in ieder hoekje.

  De borstels zijn via een parallellogram bevestigd aan de boom die dezelfde hoek maakt als het kasdek. Het parallellogram zorgt ervoor dat de borstels meebewegen met het oppervlak van de kas, zoals roeden en luchtramen. Zo komen de borstels in ieder hoekje.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • De hoek van de boom kan eenvoudig worden aangepast aan de hoek van het kasdek.

  De hoek van de boom kan eenvoudig worden aangepast aan de hoek van het kasdek.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • De slangenhaspel rijdt mee op de dekwasser en wordt aangedreven door een hydroliekmotor, zodat het uittrekken van de slang de druk op de wielen niet verhoogd. Voor de regeling van de trekkracht is het olieblok voorzien van een onderhoudsvrij drukventiel.

  De slangenhaspel rijdt mee op de dekwasser en wordt aangedreven door een hydroliekmotor, zodat het uittrekken van de slang de druk op de wielen niet verhoogd. Voor de regeling van de trekkracht is het olieblok voorzien van een onderhoudsvrij drukventiel.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Voor het netjes oprollen van de slang beweegt een geleider via een ketting over de breedte van de spoel.

  Voor het netjes oprollen van de slang beweegt een geleider via een ketting over de breedte van de spoel.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Aan weerskanten zit midden tussen de wielen een beveiliging tegen ontsporen. Zodra het hefboompje meer dan 14 millmeter omhoog komt, schakelt de kar uit.

  Aan weerskanten zit midden tussen de wielen een beveiliging tegen ontsporen. Zodra het hefboompje meer dan 14 millmeter omhoog komt, schakelt de kar uit.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Aarts kan nu al zijn kassen met een machine schoonborstelen, in een frequentie van eens per twee of drie weken. In de smalle ruimte tussen twee kassen met verschillende goothoogte is een ‘zwevend’ bordes gehangen.

  Aarts kan nu al zijn kassen met een machine schoonborstelen, in een frequentie van eens per twee of drie weken. In de smalle ruimte tussen twee kassen met verschillende goothoogte is een ‘zwevend’ bordes gehangen.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • “Als je ziet hoe schoon het glas na twee keer wassen al is, dan denk ik dat dit echt de oplossing is”, zegt Peter Aarts.

  “Als je ziet hoe schoon het glas na twee keer wassen al is, dan denk ik dat dit echt de oplossing is”, zegt Peter Aarts.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • Op het glas blijven ook na de tweede keer stukken alg en vuil achter als bewijs dat de dekwasser van de loonwerker heel wat heeft laten zitten. “We moeten er nog wel een paar keer overheen voordat het achterstallige vuil er helemaal af is”, verwacht Wiel Nies.

  Op het glas blijven ook na de tweede keer stukken alg en vuil achter als bewijs dat de dekwasser van de loonwerker heel wat heeft laten zitten. “We moeten er nog wel een paar keer overheen voordat het achterstallige vuil er helemaal af is”, verwacht Wiel Nies.

  Foto: Fotopiloot, Delft
 • De Portal Planet kan volgens directeur Dirk Wiermans van Eterpol vrij eenvoudig worden omgebouwd voor krijten, goten reinigen, inweeksprayen of als werkportaal bij spoed glasreparaties.
Bekijk op deze site ook een filmpje over de unieke kasdekreiniger.

  De Portal Planet kan volgens directeur Dirk Wiermans van Eterpol vrij eenvoudig worden omgebouwd voor krijten, goten reinigen, inweeksprayen of als werkportaal bij spoed glasreparaties. Bekijk op deze site ook een filmpje over de unieke kasdekreiniger.

  Foto: Fotopiloot, Delft

Of registreer je om te kunnen reageren.