Doorgaan naar artikel

Prijzen op energiemarkten voorzichtig omlaag

De angst voor lege gasvoorraden is met het milde winterweer wel weg. De angst voor oorlog in Oekraïne is dat echter nog niet.

De gasprijs opende maandag 14 februari weer hoger dan in heel februari tot nu toe het geval was. Maar dat zwakte ’s middags alweer wat af. Bovendien ging de prijs dinsdag 15 februari nog iets verder omlaag, naar 74,9 cent voor een kuub gas in kwartaal 2. Het had alles te maken met Oekraïne.

Als gasinkoper moet je tegenwoordig tevens Kremlin-watcher zijn. Na de zeer alarmerende uitspraken en acties van het Westen (woensdag 16 februari zou de inval van start kunnen gaan en ambassadepersoneel werd al geëvacueerd) kwamen er kalmerende woorden uit het Oosten (we zijn nog niet uitonderhandeld, aldus de Russische minister Lavrov van buitenlandse zaken). Ook nieuws dat er nu ook Russische troepen van de grens wegtrekken, geeft wat lucht op de markt, ook op de markt van olie.

Stroom goedkoper door meer wind

Ondertussen gaan de elektraprijzen nog een stuk harder neerwaarts. Veel stroom uit wind heeft de prijzen de laatste twee weken flink laten dalen. Ook het herstellen van de volledige capaciteit van de stroomkabels vanuit Noorwegen en Denemarken (NorNed en Cobra-kabel) maakt dat neerwaartse effect nog sterker.

Aardwarmte in NAM-putten

Blijvend duur gas en weer dalende stroomprijzen geeft een minder gunstige sparkspread. De aantrekkelijkheid van de wkk als buffer tegen de klappen die de energiemarkten een tuinbouwbedrijf kunnen toedienen, is daarmee niet in een klap verdwenen. Toch is te zien dat extra gretig wordt gekeken naar warmtebronnen voor de langere termijn. Een voorbeeld daarvan is de intentieverklaring die glastuinders in Erica en Klazienaveen tekenden met Shell-dochter Tullip Energy. Dit bedrijf wil oude gasputten van de NAM op 3 kilometer diepte geschikt maken voor aardwarmte. Daarmee kan water van 100 graden omhoog worden gepompt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin