Glas

Achtergrond

Extra subsidies voor energiebesparing

Glastelers kunnen voor drie extra energiebesparende technieken subsidie aanvragen.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de subsidie ‘Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw 2021’ (EHG) uitgebreid. Daardoor kunnen glastuinbouwbedrijven voor drie extra energiebesparende technieken subsidie aanvragen, waaronder led-belichting. Het totale budget bedraagt 18 miljoen euro. Bedrijven krijgen subsidie als ze nieuwe machines en installaties kopen en installeren. Dit krijgen ze voor de kosten zonder btw. De aanvragen kunnen ingediend worden van 1 april tot en met 1 december 2021, voor 17:00 uur.

Subsidie op led

De uitbreiding betreft de volgende technieken. De vervanging van alle aanwezige SON-T-belichting door led-belichting in bestaande kassen. Of installatie van led-belichting in nieuwbouwkassen en onbelichte bestaande kassen. Toepassing van hogedruk vernevelingsinstallatie voor kaskoeling. En tot slot installatie van een energiescherm inclusief het ophogen van de kas, en het verdekken met diffuus glas met een tweezijdige AR-coating. Er wordt maximaal 25% vergoed van de kosten voor aankoop en installatie van techniek die onder de subsidieregeling valt.

Uitgebreide informatie over de subsidie is te vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Of registreer je om te kunnen reageren.