Glas

Achtergrond

Markt: Prijzen voor tomaten vallen weg

De klokprijzen van trostomaten zijn de afgelopen tijd fors gedaald. Op Spaanse veilingen in Almería werden trostomaten ook goedkoper.

Eind maart zaten klokprijzen voor trostomaten in het middensegment nog rond € 1,90 per kilo. Daarna zette een prijsdaling is. Deze stabiliseerde rond half/eind april tijdelijk op 80 tot 90 cent per kilo. Daarna zette de daling zich voort. Dinsdag 25 mei kwam die uit op een kilo-richtprijs van slechts een schamele 15 tot 20 cent.

Prijsdaling in lijn met voorgaande jaren

De huidige prijsdaling is in lijn met de tendens van de voorgaande twee jaren. Ook toen werden rond deze datum nog slechts dagprijzen van 20 tot 30 cent gerealiseerd. Vorig jaar bleef de prijsdruk daarna nog stevig; begin juli werden klokprijzen van 15 cent geregistreerd.

In 2019 was de prijsontwikkeling gunstiger. Klokprijzen in het middensegement tomaten trokken eind juni juist nog aan naar rond 80 cent per kilo. Voor nu blijft het afwachten welke van deze trends de dagprijzen de komende periode gaan volgen.

Prijs Spaanse tomaten daalt ook

Op Spaanse veilingen in Almería werden trostomaten eveneens goedkoper. Van 37 cent per kilo begin vorige week daalden de prijzen deze week naar 16 cent per kilo. Consumenten kunnen trostomaten bij Albert Heijn en Jumbo kopen voor € 1,99 per vijf stuks.

Stel zelf marktgrafieken voor tomaat samen

Of registreer je om te kunnen reageren.