Glas

Achtergrond

Markt: Komkommermarkt kan april best snel vergeten

De traditionele aprildruk bij de afzet komkommers houdt langer aan dan normaal.

Vrijdag 30 april was op de veilingen een bijzonder zwakke dag. Bij The Greenery werd soms de minimumprijs (€ 0,01) betaald voor grotere maten, voor gangbare retailmaten was dat rond € 0,10 per stuk. Dat die minimumprijs ook voor biologische komkommers werd neergelegd, is extra zuur en opvallend.

Vrijdag 30 april liep overigens de grossiersprijs op Rungis (Parijs) voor Nederlandse grote maten nog € 0,05 op naar € 0,54 per stuk. Een verklaring voor de verschillende prijsontwikkeling is niet bekend. De Franse afzetmarkt voor komkommer is stabiel zonder lokale prijsdruk.

Geen plannen doordraai

Zowel The Greenery als de Belgische veiling REO zegt vrijwel alle komkommers te verkopen, zonder dat voorraden ontstaan of doordraai. Van maatregelen als doordraai is nog geen sprake of plan, laat de Belgische verkooporganisatie Lava weten. Binnen een aantal weken is een productiedaling voorzien door teeltwisselingen, daar mikken de Belgische afzetorganisaties nu op. Tegelijk zal het snijgetal op een aantal bedrijven nog groeien.

De ingrediënten van een zwakke komkommermarkt zijn ook nog niet geweken. Temperaturen blijven voorlopig dichter bij 10 dan 20 graden en de horecavraag blijft voorlopig zwak. Dat corona-effect is er overduidelijk, maar onbepaald is hoe groot het effect is op de marktprijs.

Toenemende actiesteun

In Nederland is enige marktsteun te verwachten van winkelacties. Jumbo startte woensdag met een actie van 2 voor € 1. Albert Heijn start vanaf maandag met een actie in komkommer (€ 0,49).

Over de hele linie is de winkelprijs voor komkommer vergelijkbaar met 2020, met gemiddeld € 0,58 per stuk. Bij de Belgische zuster van AH, Delhaize, kost een komkommer overigens € 0,85. Het duidt op een contractinkoop die nog wel rond € 0,25 tot € 0,30 ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.