Glas

Achtergrond

Energiemarkt nerveus om onzeker winterweer

De prijzen op de energiemarkten zijn stabiel tot stijgend. Voor de aanbieders is er hoop op verder prijsherstel.

De afgelopen maand hebben we te maken gehad met een koudegolf in Azië. LNG-tankers lieten Europa links liggen en zetten koers naar Aziatische landen. Daar wordt veel geld betaald voor een lading vloeibaar gas. Europa heeft daarmee nog geen tekort aan gas, maar ziet nu wel de voorraden sneller slinken dan normaal. De verwachting van koud weer in Europa zal de vraag alleen maar doen toenemen.

De grote vraag naar vloeibaar gas van afgelopen maand is geen indicatie dat de vraag naar gas wereldwijd toeneemt in 2021. Het Internationale Energieagentschap verwacht een herstel en lichte groei na de afname in 2020 door de coronapandemie.

Stroomprijzen stabiel maar nerveus

De langetermijnprijzen voor elektra tonen een redelijk stabiel beeld, van een stijgende tendens is geen sprake meer. In de prijzen is alle positivisme over de coronavaccins verwerkt en alle negativisme over de nog altijd rondwarende coronavirussen.

Deze week worden financiële cijfers over de bedrijfsresultaten verwacht over het vierde kwartaal van 2020. Deze cijfers kunnen de beurzen in bedwang houden, waardoor de emissierechten voor CO2 mogelijk niet zullen stijgen en de elektramarkt stabiel kan blijven. De daghandel is relatief rustig; er komt weinig aanbod van elektra uit Engeland en Scandinavië.

Optimisme over herstel olie

Olie-experts verwachten dat de vraag naar olie in de tweede helft van dit jaar gaat herstellen, als de coronavaccinatieprogramma’s goed op gang zijn gekomen. De plannen voor een coronaherstelfonds van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, kunnen ook een positieve impact op de economie hebben en de vraag naar brandstof stimuleren.

De olieproductie in het Midden-Oosten zal naar verwachting de komende periode dalen naar het laagste niveau sinds 2015. Dat is het gevolg van alle productiebeperkingen, waaraan de Opec-leden zich goed houden.

Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.