Glas

Achtergrond

Markt: Verbetering tomatenmarkt, nog geen herstel

Op de Belgische en Nederlandse veilklokken was 2 september eindelijk een prijsopleving voor tomaten.

Voor een aantal vooral losse tomatentypes kwam de prijs woensdag boven de € 0,30 per kilo uit, in België en ook bij ZON. Daarmee werd een plus van circa € 0,10 of meer gerealiseerd. Prijzen voor trostomaten lopen nog achter in dat prijsherstel, blijkt uit veiloverzichten. The Greenery noteerde prijzen rond de € 0,20 per kilo.

De verklaring voor het iets gunstiger prijsbeeld ligt onder meer in de aanvoer. Die neemt af, zoals ook voorzien was voor deze week. Een gunstiger weervoorspelling neemt de onbalans tussen vraag en aanbod daarmee deels weg.

Afzet in economische crisis

De Belgische en Nederlandse klokken lijken nu vooruit te lopen op de andere Europese markten. De Franse afzet van tomaten zit sinds 28 augustus in een economische crisis. Dat gebeurt als de prijs stelselmatig onder het gemiddelde van de laatste jaren komt.

De Franse groothandelsmarkten hadden het in hun marktanalyses dinsdag nog over een onbalans in vraag en aanbod. Door de afzet in crisis te bestempelen gaan supermarkten in Frankrijk meer doen om nationaal product te promoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.