Glas

Achtergrond

Markt: nog niet klaar met zomerdip tomaat

De tomatenprijzen bewegen zich deze week als een flauw stijgende lijn op een bescheiden niveau. Een duidelijk einde van de vaste zomerdip in tomatenprijzen kondigt zich nog niet aan.

Voor de klok van The Greenery is tros grof de meest aangevoerde sortering. De prijs hiervoor golfde tussen maandag 33 en vandaag 39 cent. Voor cherrytomaten zijn de prijzen ook niet om over naar huis te schrijven, met klokprijzen van net boven de 20 cent bij zowel The Greenery als ZON. In Venlo kregen de losse tomaten donderdag 30 juli in alle sorteringen een prijs van rond de 40 cent.

Deze bescheiden prijzen volgen op een week waarin het aanvankelijk de goede kant op leek te gaan, met vorige week maandag en dinsdag bij ZON 65 en 64 cent voor de sortering 47 millimeter. Op dat moment ging het met tros grof al neerwaarts, met vorige week donderdag de bodem op zo’n 25 cent. De niet al te steil stijgende lijn naar prijzen iets onder (Greenery) of een paar cent boven (ZON en Belorta) de 40 cent is daarom op zich hoopgevend.

Ten opzichte van 2019, toen het eind juli 40 graden was in Nederland en België, en de tomatenprijzen eventjes piekten naar boven de euro en zelfs naar € 1,50, zijn de oplevinkjes van half juli en nu weinig reden voor opwinding. Maar in 2018 was het juist erg slecht met 20 cent of minder tot halverwege augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.