Glas

Achtergrond

Markt: Tomatenprijs wacht op omslag

Vorig jaar trokken klokprijzen trostomaat rond deze tijd weer aan, na een periode met prijsdalingen.

Klokprijzen bij grove trostomaten bereikten gisteren prijzen van rond de 20 cent per kilo, waar vandaag weer een paar cent bij kwam. Die richtprijs voor de klok werd voorafgegaan door steeds verder dalende prijzen vanaf de tweede week van april, toen grove trostomaten nog € 1,50 per kilo opbrachten. Op 11 mei waren de prijzen gedaald naar 40 cent per kilo, en ging de prijsdaling minder steil.

Prijsomslag begin juni

De afgelopen prijsdaling en het huidige lage prijspeil komen redelijk overeen met het prijsverloop van vorig jaar. Het is afwachten of dit jaar ook de prijsomslag gevolgd wordt die vorig jaar optrad, naar betere prijzen vanaf begin juni. Eind juni zaten klokprijzen toen weer tegen de 75 cent per kilo.

In 2018 verliep die omslag, na eveneens prijsdalingen tot rond deze datum, veel moeizamer. Begin juli was een prijsniveau van tegen de 40 cent per kilo het hoogste wat er te bereiken was.

Spaanse tomaten

Op Spaanse veilingen in Almería schommelde de veilingprijs van trostomaten steeds rondom die van het Nederlandse product. Rond eind mei lieten Spaanse prijzen zelfs heel even een opvallende opleving zien, met klokprijzen van rond de 50 cent per kilo.

Jumbo en AH bieden trostomaten aan voor € 2,19 en € 2,29 per vijf stuks, waarbij de eerstgenoemde prijs volgens de eigen website ongeveer overeenkomt met € 4,38 per kilo. Jumbo heeft daarbij een aanbieding voor twee vijf-stuks verpakkingen voor € 3,50.

Stel zelf marktgrafieken voor tomaat samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.