Glas

Achtergrond

Kopers moeten plots flink betalen voor komkommer

Op de veilingen moeten kopers hun best doen om bij het krappe aanbod de bestellingen in te kunnen vullen. De hoogste prijs voor veertigers lag op € 0,61.

Dat blijkt uit de veilingoverzichten donderdag. Op de dag dat de steunregeling Tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19 sluit, herstelt de komkommerprijs. Dat is cynisch, maar waar. Het is namelijk zeer de vraag of komkommertelers een uitkering uit de regeling krijgen.

Telers die in het vrije afzetkanaal afzetten, liggen soms een stuiver achter op de middenprijs dit jaar en noemen prijzen van € 0,22 tot nog toe. Zij zijn ingesteld op verlies dit jaar en hopen dat met het uitmiddelen van resultaat via de belasting nog een fiscale compensatie wordt gevonden.

Profiteren

Kopers waarschuwden hun klanten al eerder deze week dat de prijzen zouden oplopen. Een aantal bedrijven met twee teelten is aan het wisselen. Voor de draaiende bedrijven is de daghandel momenteel goed gestemd. Bij The Greenery werden donderdag 18 juni dagprijzen betaald van € 0,43. Dat in België € 0,51 werd vastgesteld, heeft ook te maken met andere heffingen op de kale prijs.

Duitse markt schommelt

Op de Duitse groothandelsmarkten liggen momenteel overal Nederlandse komkommers. Opvallend is wel het grote verschil tussen de markten in Duitsland. In Duitsland lag vorige week Nederlandse komkommer voor € 1,18 per kilo. In Frankfurt was de prijs gemiddeld € 0,75 voor dezelfde komkommers. Dat verschil lijkt het prijsverschil van Duitse komkommers goed te volgen op deze markten.

Het lijkt erop dat de Duitse productie ook groter is dan andere jaren, mogelijk gaat het om omgeschakelde bedrijven. Dat kan in Duitsland regionaal tot verschillen leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.