Glas

Achtergrond

Markt: Prijsbeeld tomaat in winkel verschuift

Waar gemiddeld tomatenprijzen in de supers nog boven die van 2019 liggen, zijn er duidelijke prijsverschillen zichtbaar in de segmenten.

Bij cherrytomaten is de prijs totaal anders dan normaal. De consument profiteert al weken van koopjes. Ook buiten de acties om blijven cherrytomaten in de winkels dit jaar fluctueren. Het vaste prijsbeeld van voorheen, waarbij de prijs beweegt rond € 0,60, is verdwenen. Vorig jaar lagen prijzen in mei rond de euro.

Dat beeld is niet alleen zichtbaar bij Albert Heijn of Jumbo, maar bij alle supermarktketens. De supermarkten laten de winkelprijzen daarmee zakken voor de losse cherrytomaten.

Hogere prijs voor troscherrytomaten

Het beeld is anders bij de troscherrytomaten. Uit analyse van winkelprijsgegevens van Supermarktscanner is zichtbaar dat winkelprijzen bij dit product hoger liggen dan vorig jaar. Ook bij cocktailtrostomaten lopen prijzen voor op 2019. Het prijsverschil is € 0,10 voor 250 gramsverpakking bij Hoogvliet, maar € 0,69 per 400 gram cocktail trostomaten bij Coop.

Hogere, stabiele prijzen voor losse en trostomaten

Binnen het grotere segment van losse en trostomaten is er nauwelijks prijsfluctuatie. De huidige prijsdruk voor telers wordt nog niet gevoeld in de winkels. Bij zowel losse tomaten als trostomaten ligt het prijsniveau duidelijk boven 2019. Voor losse tomaten werden vorig jaar nog prijzen onder de euro gevraagd (pondsprijs). Dat is dit jaar € 1,29 bij Albert Heijn en Jumbo. Dat jaar kwam de markt net uit een prijsslag, aangezet door Plus.

Hetzelfde stabiele prijsbeeld is ook zichtbaar bij trostomaten, met nog iets hogere prijzen dan vorig jaar. De winkelprijzen reflecteren nu juist niet het beeld in de afzet. Op de dagmarkt is de uitbetaalprijs € 0,20 of minder voor los en iets meer voor trostomaten. De klant merkt vaak later wat van de prijsdruk door de grotere focus op contractinkoop van supermarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.