Glas

Achtergrond

Markt: Veilingprijzen diverse producten iets vaster

De veilingen toonden woensdag 1 april weer iets betere prijzen, ook voor arbeidsintensieve teelten als aardbeien en asperges.

Bij aardbeien kwam bij The Greenery € 1 op de prijs. Voor Sonata moest tot € 6,50 per kilo betaald worden, bij een overigens kleine aanvoer. Wel zijn er signalen dat de vraag zich goed ontwikkelt. Buitenlandse markten hebben hun oog laten vallen op Nederlands product. Daar komt mogelijk extra vraag in verband met Pasen bij in deze coronacrisis.

Asperges boven € 10

Bij asperges is het effect van de koude nachten terug te zien op de veilklok. Bij ZON stegen de prijzen boven € 10 per kilo. Bij The Greenery haalden de prijzen dat net niet. In België gingen de prijzen naar € 10,50, maar met andere heffingen is deze prijs lastig te vergelijken met de Nederlandse prijs.

Hoge prijzen worden nog altijd betaald voor courgettes. ZON meldt prijzen van € 2,05 per kilo. De vraag is goed door een lagere Spaanse aanvoer.

Grote prijsverschillen paprika rood

Bij paprika rood vallen grote prijsverschillen op. Waar in België de prijzen opliepen naar € 3,55 per kilo op woensdag 1 april, lagen de prijzen bij The Greenery op € 2,40 tot € 2,80. Dat was ook het beeld bij ZON.

Voor komkommer blijft de marktsituatie lastig. In België gingen de veertigers van € 0,06 naar € 0,11 per stuk. In Nederland kwam woensdag 1 april € 0,06 tot stand op de veiling van The Greenery. Dat is ondanks verschillende heffingen en kosten mogelijk toch vergelijkbaar met de Belgische situatie.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.