Glas

Achtergrond

Markt: komkommers goedkoper

De klokprijsdaling bij komkommers zette de afgelopen periode door.

Rond 24 januari zaten richtprijzen van komkommers voor de klok nog op € 1,10 tot € 1,40 per stuk voor de sortering 40‘ers. Dagprijzen van 35‘ers lagen ongeveer tussen de € 1 en € 1,22 per kilo. Vanaf dat moment zijn de klokprijzen gaan dalen. Ze kwamen kortgeleden uit op 40 cent per stuk. De laatste dagen trokken ze net weer iets aan. Vandaag kwamen richtprijzen bij The Greenery voor de klok uit op 54 en 61 cent per stuk.

Neerwaartse trend afgelopen jaren

Prijzen zitten daarmee nu rond het niveau van de twee voorgaande jaren. De afgelopen prijspiek van ruim boven de euro werd in 2018 en 2019 niet gerealiseerd. Piekmomenten bleven toen beperkt tot 75 cent per komkommer.

Het is afwachten wat de prijsontwikkeling in de komende periode gaat doen. Voorgaande twee jaren was tussen half en eind februari een prijsdaling te zien van 65 naar 26 cent per stuk.

Spaanse komkommers

Op Spaanse veilingen in Almería zakte de veilingprijs van € 1,58 per kilo op 27 januari, naar 50 cent per kilo op 5 februari. Vanaf die tijd blijven de Spaanse veilingprijzen rond die prijs schommelen. Gisteren was die iets verder weggezakt naar 44 cent per kilo.

Bij Spaanse komkommers, vermarkt via ZON Fruit & Vegetables, was een vergelijkbare prijsdaling waar te nemen. Vanaf half januari zakte de 40‘ers-prijs van rond de € 1,25 naar recent rond 35 cent per stuk.

Jumbo en AH en bieden komkommers aan voor 59 en 65 cent per stuk.

Stel zelf prijsgrafieken voor komkommer samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.