Glas

Achtergrond

Halve kas vol met nieuwe groene paprika

In totaal 130.000 plantjes moeten erin en paprikateler Johan van der Burg is al zo ongeveer op de helft.

Met man, macht en de hele familie worden maandag en dinsdag 75.000 nieuwe plantjes geplaatst in de 7 hectare grote kassen van paprikateler Johan van der Burg in Est bij Geldermalsen. De eerste week van het nieuwe jaar volgen er nog eens 55.000 stuks.

Omdat tussen Kerst en Oud en Nieuw de meeste Poolse arbeidsmigranten naar huis zijn, krijgt de teler hulp van zijn hele familie en een handvol Bulgaren en Marokkanen. Vrouw, kinderen en zelfs zijn 71-jarige schoonmoeder komen helpen. Ook een eigenlijk al gepensioneerde, maar toch nog actieve zomerbloementeler uit de buurt komt traditiegetrouw helpen met planten.

Nieuw ras specifiek voor groen

Van der Burg is een van de weinige kwekers met alleen groene paprika’s. En hij zet als eerste in Nederland de helft van zijn kassen vol met het nieuwe ras van Enza Zaden. Een nieuwkomer met nog geen naam, maar alleen een nummer: E20B.0385. Het ras is ook echt specifiek voor het groene segment ontwikkeld. De kwaliteit, zoals de ongevoeligheid voor een neusje, is net iets sterker dan andere rassen.

Traag doorkleuren geeft minder plukstress

Ander voordeel van het nieuwe ras is dat de vruchten traag doorkleuren, richting een eindkleur die niet rood is, wat extra flexibiliteit in het oogsttijdstip geeft. En het geeft minder plukstress in de zomer. Bovendien levert het nieuwe ras ook grotere vruchten. Half maart worden de eerste paprika’s geoogst.

Half maart worden de eerste paprika’s geoogst. - Foto: VidiPhoto
Half maart worden de eerste paprika’s geoogst. - Foto: VidiPhoto

Of registreer je om te kunnen reageren.