Glas

Achtergrond laatste update:24 jul 2019

Markt: Tomatenprijzen sluipen richting € 1

De tomatenprijzen proberen de laatste 10 dagen met verve uit de vaste zomerdip te kruipen. Vooral de losse tomaten doen het goed voor de Belgische en Nederlandse veilingklokken, met prijzen die in de richting van € 1 per kilo gaan.

Dit seizoen volgt tot op heden de trend van de laatste 5 jaar, met redelijke prijzen tot in maart en dan een daling van april naar juni. In de zomermaanden schommelen de prijzen voor losse tomaten dan doorgaans tussen 20 en 60 cent, om halverwege augustus weer aan de klim omhoog te beginnen. Vorig jaar reikte die klim begin september tot bijna € 2.

Trostomaten al piekje in juni

Trostomaten kennen een gelijkwaardig verloop door het voorjaar en de zomer heen, met dat verschil dat hier de laatste 3 jaar eind juni al een prijspiekje te zien is, dit jaar tot bijna € 1. Begin juli geeft al 3 jaar achter elkaar weer lagere prijzen, die vorig jaar lang aanhielden, met in de eerste weken van augustus tot onder 20 cent. Dit jaar volgt de grafiek de gunstiger lijn van 2017, weer richting 80 cent.

Augustus kent vaak weer dip

Een nieuwe dip in augustus bleef echter ook in 2017 niet uit. Gehoopt mag worden op voortzetting van de huidige, stijgende lijn. De ervaring leert echter dat met alle vakanties en de grote producties van hartje zomer pas over een maand weer stabiel hogere prijzen verwacht mogen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.