Glas

Achtergrond

Markt: Betere vraag trostomaten trekt markt overeind

Bij Belgische veilingen en The Greenery is het aanbod voor de klok vrijdag laag. Prijzen normaliseren.

De Belgische klokverkoop laat zien dat relatief veel product al verladen is en niet meer voor de klok kwam. De aanvoer was laag. Al wat vooraf verladen is, wordt nog wel uitgedrukt op de klok. Daardoor liepen prijzen vrijdag stevig op. Met de fijnere Elite trostomaten kwam een prijs van circa € 0,50 uit de bus. Voor de middelgrove sortering was dat 5 cent lager.

Bij The Greenery ook een laag aanbod voor de klok en prijzen van € 0,40 voor grovere trostomaten. Belgische en Nederlandse klokprijzen zijn niet helemaal vergelijkbaar, vanwege verrekende kosten, maar ook in Nederland dus een opgaande prijs.

Extra aanbod voor Pinksteren

Bij ZON was het aanbod overigens zeker niet krap met 10.000 dozen trostomaten. Het lijkt erop dat bij de Venlose veiling extra aanbod voor de klok is gezet met het oog op de korte handelsweek vorige week. Dat leidde tot prijshoudende verkoop overigens. In een week tijd is de trostomatenprijs bij ZON een dubbeltje opgelopen. Bij The Greenery startte de handelsweek op de lager niveau (klokprijs). De lagere aanvoer bij The Greenery heeft prijsopdrijvend gewerkt.

PLUS: € 0,44 voor pond

In Nederlandse supermarkten zijn acties met trostomaten scherp deze week. Plus is de scherpste met € 0,44 per pond. Dat is een buitengewone actie en mogelijk is er een relatie met hofleverancier The Greenery en de lagere aanvoer voor de klok. Er lijkt meer volume in acties weg gezet. Oudere partijen zijn opgeruimd.

Uitbetaalprijs van € 0,28

Een normalisering van de prijzen ook in de uitbetaling voorzien. In week 22 was de Belgische trostomatenprijs € 0,28. De bodem lijkt daarmee bereikt. Voor losse tomaten was die uitbetaalprijs overigens € 0,34 per kilo. De prijzen zullen dichter bij elkaar liggen deze week is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.