Glas

Achtergrond

Markt: Volatiele markt zichtbaar in weekprijzen

Forse prijsverschillen kenmerkten week 20. Grofweg lag de scheidslijn tussen glas- en vollegrondsteelt.

De afzetmarkt toont zich in mei behoorlijk volatiel. Een verkoper van een afzetorganisatie klaagt dat een kilo te veel de vrije markt al kan doen kantelen. Dat geldt ook voor als er tekorten zijn. Dat zou te maken hebben met het kleiner worden van de vrije markt.

In België is de vrije markt nog groot, met veel veilvolumes. Grote prijsdalingen waren in week 20 daar ook zichtbaar in glasteelten. De uitbetaalprijs voor komkommers lag al onder druk, maar kwam in week 20 onder de € 0,10 uit. Dat was € 0,14 in week 19, blijkt uit overzichten van Belgische uitbetaalprijzen.

Bij paprika kelderden prijzen van kleuren door meer dan te halveren. De kiloprijs bedroeg gemiddeld in week 20 rond de € 0,70 voor kleurtjes. Dat was een euro meer in de week ervoor. De groene vruchten tikten een kiloprijs van € 1,37 aan, een normale tegengestelde beweging.

Bij tomaten was de prijsval nog net geen halvering. Losse tomaten lagen op € 0,34 per kilo tegen € 0,59 een week daarvoor. Iets mindere daling was zichtbaar bij tros.

Buitenteelten duur

Daarentegen waren witlof, prei en kool duur afgelopen week. Prei haalde gemiddeld een prijs van € 1,12 per kilo een plus van € 0,16. Witlof deed het met € 1,20 iets minder dan een ervoor, maar blijft duur. Courgettes en aardbeien kwamen in week 20 in een prijsval. Voor aardbeien komt product nu ook van buiten de kas.

Beeld anders in 2018

Precies een jaar geleden was het prijsbeeld anders. Glasgroenten waren fors duurder en groenten uit de buitenteelt goedkoeper. Dat geldt voor alle producten uit deze steekproef. Het weerseffect speelt bij de buitenteelt een grotere rol dan in de kassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.