Glas

Achtergrond

Aardbeienmarkt kreunt onder Spaanse toevoer

Internationaal liggen Spaanse aardbeienprijzen op een erg laag niveau. Dat drukt ook op de prijzen in Nederland en België.

Op internationale groothandels zijn Spaanse aardbeien voor een € 1,05 per kilo te krijgen. Dat was een jaar geleden € 1,60. Dat prijsverschil wordt gevoeld in de afzet. De aanvoer Nederlandse aardbeien komt op gang. Vlak voor de eerste Elsanta verschijnen, moeten de supermarkten overschakelen naar het Nederlandse product, maar het late Spaanse seizoen maakt dat op dit moment lastig.

Ook op de veilingen is het zichtbaar dat de markt in een vacuüm zit. De aanvoer uit de verse teelten loopt op en zoekt met lagere prijzen een weg naar kopers. Dinsdag 2 april lagen prijzen in België rond de € 1,80 per pond. Dat is circa € 0,70 minder dan eind vorige week.

Lees verder onder de grafiek.

Veel acties supermarkten

Bij supermarkten is er wel belangstelling voor promoties met aardbeien. Zo hebben Vomar (€ 2,99 voor 400 gram), Hanos (Lambada van € 1,95 per 200 gram) en Emté (€ 3,49 per 500 gram) Nederlandse aardbeien in de aanbieding. Daar staan zeer scherpe acties met Spaanse tegenover, zoals bij Coop voor € 1,79 voor 400 gram Calinda-aardbeien. Plus heeft diezelfde prijs voor Spaanse aardbeien van het label Sweet and Sunny. We telden 8 ketens met aardbeienacties, waaronder AH.

Belgische veilingen

Afgelopen week (13) kwam bij de Belgische veilingen een uitbetaalprijs van € 5 per kilo tot stand. Dat was in week 12 nog € 6,40 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.