Glas

Achtergrond

Markt: Prijs trostomaten iets gedaald

Na een poging om op te krabbelen, zijn dagprijzen van grove trostomaten toch weer wat weggezakt.

Richtprijzen van grove trostomaten voor de klok vertoonden na 22 februari eventjes een opgaande lijn. Daarmee leek de trend gekeerd van een neerwaartse prijsontwikkeling sinds eind januari. Toen had de prijs van tros grof een piek bereikt van ongeveer € 1,80 per kilo. Op 22 februari was dat gedaald naar beneden de € 1,10 per kilo.

Tijdelijke stijging

Aan het prijsherstel na 22 februari kwam eind vorige week weer een einde. Afgelopen dagen zakte de klokprijs bij The Greenery weer terug van € 1,37 naar een richtprijs van € 1,15 vandaag. Bij ZON Fruit & Vegetables trok de prijs slechts aan tot bijna € 1,10 om daarna te dalen tot vandaag onder de euro per kilo.

Zelfde prijsbeweging

In 2017 was een prijstendens waar te nemen die sterk vergelijkbaar is met die van dit jaar. Alleen was de prijspiek in januari en februari destijds langduriger. Ook lag die op een hoger prijsniveau, met een piek bij The Greenery op € 2,40 per kilo. Rond begin maart begon toen aan het eind van de prijsdaling tot rond de € 1,30 per kilo opnieuw een opgaande lijn, die 20 maart uitgekomen was op € 1,95 per kilo.

Lagere prijzen

Vorig jaar verliep de prijsvorming heel anders. Toen bleef een piek in de eerste 2 maanden van het jaar uit en beleven dagprijzen tussen de € 1,10 en € 1,30 per kilo hangen. Vanaf half maart zette in de 2 afgelopen jaren een prijsdaling in, die tegen half juni eindigde bij 20 tot 30 cent per kilo.

Jumbo en AH bieden nu trostomaten aan voor € 1,99 per 5 stuks (volgens de omrekening van de retailers € 3,98 en € 4,42 per kilo).

Stel zelf marktgrafieken voor trostomaat samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.