Glas

Achtergrond

Markt: Grove trostomaten goedkoper

Na een langdurig gemiddeld stijgende prijstendens zijn grove trostomaten goedkoper geworden.

Sinds begin november vorig jaar zijn richtprijzen van grove trostomaten voor de klok gemiddeld gezien blijven stijgen. Op 9 november vorig jaar zaten dagprijzen nog rond de 40 cent per kilo, om half december tussen de € 1,30 en € 1,50 uit te komen. Na een december-dal van rond de € 1,10 per kilo trokken de klokprijzen verder door naar ongeveer € 1,80 per kilo op 28 januari.

Nadrukkelijker prijspiek

Na begin vorig week zakten de prijzen voor tros grof weg, naar € 1,34 per kilo vandaag. Dat is een terugval naar het prijsniveau dat ook vorig jaar rond deze tijd te zien was. Toen trad na half januari een prijsdip op van € 1,12 per kilo. Dit jaar stegen klokprijzen in die periode juist door naar een piek van € 1,80 per kilo. Maar in 2017 was die prijspiek veel nadrukkelijker aanwezig, met dagprijzen die zelfs even doorstegen naar € 2,30 per kilo.

Spaanse aanvoer

Op Spaanse veilingen werden grove trostomaten na half januari nog verkocht voor net boven de € 2 per kilo. Sindsdien is de prijs weggezakt naar 78 cent eind vorige week. Gisteren trok die nog wel weer aan naar 93 cent per kilo.

Jumbo en AH bieden trostomaten aan voor € 2,19 per 5 stuks, omgerekend ongeveer € 4,38 per kilo.

Stel zelf prijsgrafieken voor tomaat samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.