Glas

Achtergrond

Groei geothermie in 2018

In 2018 groeide de hoeveelheid gewonnen aardwarmte met 19,5%.

Volgens productiecijfers, verzameld door branchevereniging DAGO, werd afgelopen jaar 3,6 PJ (petajoule) aan aardwarmte geproduceerd. Dat levert een besparing op van ongeveer 102 miljoen kuub aardgas. Dit staat gelijk aan het gasverbruik van 82 duizend woningen. De toename in geothermische warmte is mede te danken aan 5 nieuwe geothermie-installaties uit 2018. Totaal zijn er nu 20 installaties in Nederland waarvan er 18 in productie zijn.

Groeiende interesse

De interesse in aardwarmte als duurzame energiebron neemt toe. Op dit moment wordt geothermie alleen nog toegepast in de glastuinbouw, waarbinnen naar schatting 4,5% van de warmte uit geothermie komt.

Opschaling

De geothermiesector werkt hard aan opschaling en verbetering om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Belangrijk hierbij is dat regelgeving op orde komt en warmtenetten worden aangelegd. Hierdoor zal geothermie snel een groter deel van de warmtevoorziening kunnen innemen. Landelijk kan dat een productie van 50 PJ in 2030 betekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.