Glas

Achtergrond

Markt: Weekprijs paprika € 0,32 in weekoverzicht

De Belgische veilingen geven in hun weekoverzichten een gemiddelde uitbetaalprijs voor rode paprika van € 0,32 per kilo.

Dat is een buitengewoon lage prijs en niet eerder in de afgelopen vijf jaar voorgekomen. Het is niet ongebruikelijk dat het paprikaseizoen eindigt in mineur en in week 46 met prijzen van circa € 0,47 weg zakt. De inzinking nu is buitengewoon hard en vroeg, blijkt uit de cijfers van de laatste vijf jaar. De oorzaak is een opstapeling van felle Spaanse concurrentie, kwaliteitsproblemen (veel lagere klassen) en de Duitse feestdag vorige week. Ook stelt een verkoper dat supermarkten eerder zijn overgestapt naar Spaanse paprika vanwege de hoge prijzen dit seizoen voor rode paprika. Het zijn signalen die niet gestaafd kunnen worden, maar het is mogelijk.

Prijzen op laagste peil

De prijzen voor tomaat (los) en aubergine willen ook niet echt vlotten in week 40. Er is geen sprake van dramatische prijzen, zoals bij paprika. De prijzen liggen op het laagste peil van de laatste vijf jaar voor aubergine en één na laagste peil voor losse tomaat. Bij aubergine ligt de weekprijs de laatste vijf jaar tussen € 1,11 tot € 1,66 in week 40, nu € 0,92.

Prijs komkommer enige uitzondering

De prijs van komkommer is de enige uitzondering in het weekprijzenoverzicht. Met de middenprijs van € 0,41 is een gelijke opbrengst aan 2018 behaald. In 2015 lag de prijs in week 40 op € 0,34 en alleen in 2016 was de prijs hoger (€ 0,44).

Of registreer je om te kunnen reageren.