Glas

Achtergrond

Markt: tomatenprijzen verdubbelen in week tijd

De stijgende trend van de tomatenprijzen zet deze week onverminderd door. Gisteren en vandaag noteren grove trostomaten al indicatieve klokprijzen tegen € 1,40 per kilo, het dubbele van begin vorige week.

Voor het eerst sinds begin april passeerden de dagprijzen van grove trostomaten in de loop van vorige week de grens van 1 euro per kilo. Daar ging gisteren (maandag) nog een schepje bovenop. De indicatieve klokprijs bij ZON Fruits & Vegetables haalde € 1,40 per kilo, terwijl BelOrta € 1,45 noteerde. Vandaag kwam ook de indicatieve klokprijs bij The Greenery rond € 1,40 per kilo uit, terwijl de prijs op de andere veilingen weer 5 cent per kilo toegaf.

Prijzen van losse tomaten

De klokprijzen van de losse tomaten liepen zoals vaker vooruit op de prijzen van de trostomaten. Eind vorige week werd bij ZON en BelOrta al € 1,43 per kilo tussentype tomaten gehaald. Gisteren liep dat bij ZON zelfs op tot € 1,60 per kilo en bij The Greenery circa € 1,46 per kilo. Bij BelOrta zette al een prijsdaling in naar € 1,38 per kilo (60 mm-Prince) die vandaag versterkt doorzette. Bij ZON en The Greenery ging er vandaag al weer respectievelijk 40 en 15 cent van de indicatieve klokprijs voor deze losse tomaten af.

Klokprijs pruim-trostomaat

Opvallend is dat bij de minder grote segmenten de prijsverschillen in de laatste weken minder groot zijn. De indicatieve klokprijs van pruim-trostomaten steeg deze week naar een niveau van rond € 1,60 per kilo bij ZON en BelOrta. Begin vorige week was dat circa 30 cent lager. De voor de klok van BelOrta en The Greenery verkrijgbare cherrytrostomaten liggen nu op een prijsniveau van rond € 2 per kilo. Een week geleden was dat nagenoeg hetzelfde bij BelOrta, maar noteerde The Greenery een klokprijs van rond € 1,30 per kilo.

Teruggevallen aanvoer

De prijsopleving is een gevolg van een sterk teruggevallen aanvoer, de naweeën van de langdurige hitte in juli en augustus. Vorige week was de aanvoer van grove trostomaten bij BelOrta bijvoorbeeld maar de helft van de prognose. Ook deze week is de productie nog niet op het normale niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.