Glas

Achtergrond

Markt: Komkommerprijzen dalen fors

Na een paar weken van bijzonder hoge dagprijzen zijn vandaag (dinsdag) de indicatieve klokprijzen op de Nederlandse en Belgische veilingen fors gedaald.

Vandaag ging er bij The Greenery en bij ZON Fruits & Vegetables minimaal een dubbeltje af van de indicatieve klokprijs die gisteren nog werd genoteerd. Bij ZON duikelde de prijs van de 35-ers zelfs 20 cent naar 53 cent per stuk. De prijs van de 40-ers daalde met 15 cent naar 72 cent per stuk. De 30-ers kwamen vandaag op een indicatieve klokprijs van 45 cent per stuk uit, een niveau dat vorige week al werd genoteerd. Bij The Greenery is de daling van de indicatieve klokprijs vandaag minder fors, maar nog altijd ruim een dubbeltje ten opzichte van gisteren. De 40-ers liggen nu op een prijsniveau van 64 cent per stuk, de 35-ers rond 53 cent per stuk. Het lijkt erop dat de prijsdaling op de Belgische veilingen het grootst is. Vandaag (dinsdag) ging er gemiddeld 20 cent (per stuk) van de klokprijs af.

De week begon nog met een prijsvorming die in lijn was met vorige week. Bij ZON Fruits & Vegetables waren de 40-ers op maandag met 87 cent zelfs nog een paar centen duurder dan vrijdag. The Greenery noteerde 75 cent, eveneens 2 cent hoger dan vrijdag. Bij BelOrta daalde de prijs van de 40-ers wel al een dubbeltje, maar was gisteren nog altijd 80 cent.

Acties op hoog niveau

De daling is opmerkelijk omdat er deze week een aantal acties lopen bij retailers. Dat betekent normaal gesproken dat er al veel komkommers zijn vast gelegd en het aanbod van ‘vrije’ komkommers krap is. Zo biedt Albert Heijn de tweede komkommer aan voor de halve prijs. De komkommerprijs ligt op 95 cent per stuk, dus 2 voor € 1,43. Dan is Dirk met € 0,59 cent per stuk veel goedkoper. Plus, Coop en Boni hebben acties met een prijs van € 0,79 per stuk. De retailers hadden deze acties al lange tijd tevoren gepland, maar ze hangen er nu waarschijnlijk toch een andere prijs aan dan ze tevoren hadden voorzien. Vanwege het hoge prijsniveau zijn de volumes mogelijk ook aangepast.

Veel minder gesneden

Ondanks de forse daling is de dagprijs van komkommers nog altijd bijzonder hoog. Dat heeft alles te maken met een bijzonder lage productie. In de voorbije weken (34 en 35) is op de meeste komkommerbedrijven slechts 2 tot 4 komkommers per vierkante meter per week gesneden. “Sinds de hitte eraf is, zijn er per vierkante meter 5 tot 6 komkommers minder gesneden”, zegt ex-voorlichter Joop de Hoog. Daarbij komt dat er relatief veel lichte komkommers zijn aangevoerd.

Door de hitte tijdens het planten was het moeilijk een goed gewas neer te zetten. De planten raakten vervolgens uit balans. Door de hitte zijn er op veel bedrijven een aantal stamkomkommers niet aangekomen. Door de onbalans of juist het aanhouden van teveel stamkomkommers is de overgang naar de ranken moeizaam verlopen. Dit alles leidde de afgelopen weken tot een veel lagere aanvoer van komkommers dan voorzien.

Zwakke gewassen

Doordat, met het aflopen van de vakantieperiode, de retailers weer grotere volumes hadden vastgelegd, schoten de dag- en klokprijzen door de grens van € 1 per stuk. Ook deze week is de productie nog vrij laag. De hoeveelheid licht neemt snel af en de gewassen hebben door de hitte een flinke tik gehad. Er zijn dit najaar bovendien veel bedrijven die problemen hebben met komkommerbontvirus. Dit leidt tot strenge hygiënemaatregelen op de bedrijven en een fors lagere productie.

Stel hier zelf uw prijsgrafieken van komkommers samen

Of registreer je om te kunnen reageren.