Glas

Achtergrond

Middel-grove tros zegt grove standaard wacht aan

Het nieuwe trostomatenras NUN09196 van Nunhems combineert hoge en vroege productie met een goed oordeel voor kwaliteit en smaak, blijkt uit de praktijkproeven.

Het nieuwe ras is onder de naam Provine aangemeld bij de ‘EC common Catalogue of Vegetable Varieties’. Het heeft de potentie om in productie gelijk te eindigen als Merlice, het meest productieve ras van dit moment en de standaard bij grove trostomaat. In de onbelichte teelt tussen Merlice eindigden een paar paden met Provine in 2017 zeer dicht op de eindproductie van Merlice (-3%). In de grotere proef van dit jaar, in de Nunhems Tomato Center bij de gebroeders De Bakker in Kwintsheul, loopt het nieuwe ras tot en met week 24 ruim 2,5 kilo per vierkante meter (ruim 5%) voor in productie.

Duurdere kilo’s

In omzet is het verschil nog groter, doordat de vroege kilo’s beter worden betaald. In omzet loopt Provine tot half juni € 2,30 per vierkante meter (24%) voor op Merlice (uitgaande van de indicatieve klokprijzen van The Greenery afkomstig van gfactueel.nl). Hoewel de zomerproductie van Merlice waarschijnlijk hoger zal zijn, is de verwachting dat het eindsaldo in het voordeel van Provine zal eindigen, aldus productontwikkelaar Sebastiaan Breugem van Nunhems op 20 juni tijdens de presentatie van het nieuwe ras op het Nunhems Tomato Center in Kwintsheul.

Ook in de belichte teelt doet het nieuwe ras het goed. In vergelijking met het standaard-middelras haalt het nieuwe ras in de belichtingsperiode (wk 43-14) een productie van 35 kilo per vierkante meter, ruim 2 kilo (7%) meer dan het standaardras.

Betere kwaliteit

De kwaliteit van het nieuwe ras is beter dan de standaard-grovetros-ras, blijkt uit cijfers van Nunhems. De kleur is donkerder rood, de puntvruchten kleuren snel door, de trossen zijn vlak en de vruchten stevig. In een externe houdbaarheidstest door AQS kreeg Provine uit de onbelichte teelt een 9 tegen een 8,5 voor de standaard trosgrof en een 8 bij standaard trosmiddel. In de belichte teelt kregen beide middeltrosrassen dezelfde score. In het smaakmodel van Wageningen U&R kwam Provine in april tot een niveau van 44 tegen 41 voor Cappricia en 38 voor Merlice. In brix scoort Provine niet het hoogst (3,8 tegen 4,5 voor het standaardmiddelras), maar de cijfer voor ‘bite’ en percentage sap zijn verreweg het hoogst. Gecombineerd resulteert dit in een hoger smaakcijfer.


 • Snelle bloei en goede doorkleuring zorgen in het hele seizoen voor 2 extra trossen dan het standaard grof-tros-ras.

  Snelle bloei en goede doorkleuring zorgen in het hele seizoen voor 2 extra trossen dan het standaard grof-tros-ras.

 • Vrijwel het hele jaar is Provine op 6 te snoeien en geeft dan een vruchtgewicht tussen 120 en 140 gram.

  Vrijwel het hele jaar is Provine op 6 te snoeien en geeft dan een vruchtgewicht tussen 120 en 140 gram.

Hoge bloeisnelheid

Het opstaande blad en het open gewas van Provine is in de kas bij De Bakker een opvallend verschil met het vrij dichte gewas van Merlice. Bij Provine wordt maar eens in de 3 weken een blaadje uit de kop gehaald. Het nieuwe ras kan na een start met 5 vruchten per tros het grootste deel van het jaar op 6 vruchten worden gesnoeid. Het gemiddeld vruchtgewicht blijft dan steeds tussen 120 en 140 gram, bleek vorig seizoen. Door de hoge snelheid van bloei en rijping produceert Provine in een onbelichte teelt 3 trossen meer dan Foundation en 2 trossen meer dan Merlice, aldus Jan Hanemaaijer van Nunhems.


 • Door het opstaande blad dringt er meer licht door in het gewas.

  Door het opstaande blad dringt er meer licht door in het gewas.

 • De kwaliteit werd in april (dor AQS) een vol punt hoger beoordeeld dan het standaard middeltrosras.

  De kwaliteit werd in april (dor AQS) een vol punt hoger beoordeeld dan het standaard middeltrosras.

 • Provine is nieuwe naam van NUN09196TOF als hij wordt geaccepteerd door de EC common Catalogue of Vegetable Varieties

  Provine is nieuwe naam van NUN09196TOF als hij wordt geaccepteerd door de EC common Catalogue of Vegetable Varieties

Of registreer je om te kunnen reageren.