Glas

Achtergrond

Markt: Daghandel tomaat neemt voorschot

In een paar dagen tijd is de dagprijs voor standaard trostomaten opgelopen op de veilingen.

De prijs liep op van circa € 0,20 tot € 0,45 donderdag 28 juni. Een handelaar betitelt de prijs nog altijd als ‘laag’, maar de stap van ‘zeer laag’ naar ‘laag’ is in ieder geval gezet. En de marktomstandigheden zijn structureel verbeterd, zo gaat hij verder. Productie in Spanje speelt geen rol meer, de vraag uit Zuid-Europa speelt ook een rol op de Nederlandse en Belgische afzetmarkt. In heel Europa is het weer nu ook verbeterd, waardoor de vraagstijging niet incidenteel lijkt.

Dagprijs versus contract

Aan de productiezijde zijn de volumes niet groter dan de afgelopen teeltperiode, waardoor de balans er lijkt te zijn. Toch lijkt in de weekprijzen het marktherstel nog niet geheel te zijn voorzien. Het is mogelijk dat de dagprijzen de komende afzetweek boven de contractprijzen uit stijgen. Bij The Greenery werd donderdag het aanbod vlot verkocht met volle vrachtwagens en pallets, wat duidt op een goede vraag.

Verschil los en tros

Bij losse tomaten was de prijs al eerder opgelopen. Voor grovere tomaten lag de prijs al op € 0,70. Bij dit kleinere product is een buitenlandse vraag gevoeliger voor de prijsvorming. Dat blijkt ook in België. Daar liggen prijzen voor losse tomaten tussen de € 0,53 en € 0,83. Voor trostomaten kwamen prijzen donderdag tot aan de € 0,50. Voor week 26 lagen de weekprijzen voor trostomaten op € 0,27 en dat was bijna een dubbeltje lager dan voor losse tomaten. Dat beeld is dit seizoen bijna structureel.

Klik hier voor grafieken tomaat

Of registreer je om te kunnen reageren.