Glas

Achtergrond

Markt: Zwakke Poolse tomaten drukken prijs Duitse handel

Te zachte en bleke tomaten uit Polen zorgden voor prijsdruk op de Duitse groothandel.

Dat signaleren marktanalisten van het Duitse overheidsbureau BLE in het groothandelsverslag over week 44. Deze tomaten werden verkocht voor € 3,50 per zes kilo. Dat leidde ook bij andere herkomsten tot prijsdruk. Zo was het aanbod Poolse tomaten in Hamburg met name groot. De groei in de aanvoer van Spaans product lijkt in de prijsdruk overigens ook een rol te spelen.

Ronde tomaten € 0,91

Nederlandse, Belgische en Spaanse tomaten hebben de overhand op de Duitse groothandelsmarkten. Waar de prijs voor Poolse tomaten sterk onder druk kwam te staan, bleef die voor Nederlandse ronde tomaten enigszins stabiel met € 0,91 per kilo. Voor Spaanse ronde tomaten werd € 0,86 per kilo betaald en die prijs bleef stabiel. Opvallend: Duitse ronde tomaten noteerden € 1,97.

Tros iets hoger

Voor trostomaten waren prijzen gemiddeld iets hoger. Voor Spaanse lopen prijzen nu snel terug naar € 1,01 (handelsprijs). Ook voor Nederlandse liep de prijs terug met € 0,20 naar € 1,16.

In Nederland brachten tomaten (57 mid) bij ZON woensdag prijzen op van € 0,53 tot € 0,56 per kilo. Op Belgische veilingen kon de prijs nog wel richting de € 1,00 oplopen woensdag.

Of registreer je om te kunnen reageren.