Glas

Achtergrond

Markt: komkommerprijzen houden goed stand

De dagprijzen van komkommers houden deze weken goed stand, ondanks de toename van het aanbod uit Spanje.

De indicatieve klokprijzen van 40-ers lagen woensdag 10 oktober rond 40 cent per stuk bij ZON Fruits&Vegatables. Bij The Greenery werd een dubbeltje minder genoteerd en bij BelOrta 3 cent minder. In de daghandel van een grote telersvereniging werd dinsdag circa 37 cent voor de 40-ers betaald en 33 cent voor de 25-ers. Vandaag liggen de prijzen respectievelijk rond 31 en 29 cent per stuk.

De komkommerprijzen laten deze week dus een dalende tendens zien, maar blijven toch op een behoorlijk niveau. De prijzen zijn de laatste weken duidelijk hoger dan vorig jaar en vergelijkbaar met 2016.

Omschakeling en acties

De al een maand aangekondigde aanvoer van Spaanse komkommers begint nu werkelijk vorm te krijgen. Retailers zijn langzaam aan het omschakelen. Bij Aldi-vestiging in Doesburg waren deze week de komkommers al van Spaanse herkomst, maar andere vestigingen lag er nog Nederlands product. De biologische komkommers komen bij Aldi allemaal uit Spanje, als ook bij Plus dat er een actie mee doet: net als de gangbare voor 99 cent per stuk. Bij Lidl betaalt de consument ook 99 cent voor een biologische komkommer, maar wel een dubbeltje minder voor de gangbare. Albert Heijn vraagt 95 cent voor de gangbare en € 1,09 voor de biologische komkommers die volgens de aanduiding wel uit Nederland komen.

Spaanse kwalitatief minder

De Spaanse aanvoer is duidelijk af te lezen op de Duitse groothandelsmarkten. Het aandeel Spaanse komkommers was in week 40 al 22%, evenveel als het aandeel van Nederlandse of Belgische komkommers. Maar de kwaliteit laat te wensen over, schrijft BLE in haar rapport van week 40. Daardoor blijven de prijzen van het Spaanse product ver achter bij de andere herkomsten. Sinds week 35 is het aandeel van Duitse komkommers sterk gedaald. Daar profiteerden tot vorige week vooral Nederland en België van.

Duitse komkommers gewild

De prijsvorming op de Duitse groothandelsmarkten weerspiegelen het bijzonder goede seizoen dat komkommertelers in Nederland, België en Duitsland draaien. Opvallend is wel dat het Duitse product in de weken met de hoogste verkoopprijzen het nog beter doet dan de komkommers uit Nederland en België. In de voorgaande 3 jaren waren het gemiddeld genomen de Nederlandse komkommers die tussen half augustus en half september het best betaald werden op de Duitse groothandelsmarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.