Glas

Achtergrond

Sterkere positie Nederlandse tomaat op Duitse markt

De positie van de Nederlandse tomaat op de Duitse markt verbetert.

Nederland had in 2017 een marktaandeel van 60% van de totale tomatenimport van Duitsland in 2017. In 2011 was dat nog 53%. De verbetering van het aandeel van Nederlandse telers gaat ten koste van de positie van Frankrijk, België en Italië.

Traditioneel importeert Duitsland qua waarde de meeste tomaten uit Nederland. Het bedrag varieert per jaar, maar de positie van Nederland bleef in 2017 met € 761 miljoen onveranderd sterk, concluderen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Minister Carola Schouten maakte vrijdag 19 januari de recordexport voor Nederlandse land- en tuinbouw bekend bij de opening van de Grüne Woche, de grote Duitse voedingsbeurs voor consumenten.

Recordexport tomaten

In 2017 is de Nederlandse tomatenexport op een ongekend hoog niveau van € 1.753 miljoen beland. Ten opzichte van 2016 verbeterde de handelsbalans met 9% tot € 1.418 miljoen in 2017. De export nam met € 175 miljoen toe en de import met € 57 miljoen.

De export naar Duitsland groeide dus naar recordhoogte, de export naar andere markten groeide sneller. Daardoor nam het aandeel van Duitsland in de exportstatistieken wat af. In 2017 was 48% van de tomatenuitvoer bestemd voor Duitsland. Dat was 50% in 2016.

De export van tomaten bestaat voor bijna 90% uit Nederlands product en voor 10% uit wederuitvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.