Glas

Achtergrond

Nederlandse tomatenprijs wijkt verder af van EU

Nederlandse tomaten zijn binnen de EU wel heel gunstig geprijsd voor kopers.

In augustus gingen de prijzen in Nederland met gemiddeld 22% omlaag, terwijl die in de EU gemiddeld 8% opliepen. Daarmee wijkt de Nederlandse tomatenprijs steeds verder af van de EU-prijzen die vooral door droogte in Zuid-Europa op een hoog niveau ligt.

€ 0,95 per kilo

De gemiddelde tomatenprijs die de Europese Commissie berekende voor augustus uit verkoopgegevens van lidstaten bedraagt € 0,95 per kilo. Dat is 37% boven het vijfjarige gemiddelde. In Nederland is de verkoopprijs van € 0,43 meer dan een kwart lager dan dat vijfjarige gemiddelde.

De daling van de Nederlandse tomatenprijzen met 22% in augustus is ook forser dan gemiddeld voor de maand augustus. De Europese Commissie stelt dat de laatste vijf jaar de daling in Nederland in die maandgemiddelden 2% bedraagt.

Vijfjarig gemiddelde

De Spaanse prijzen liggen met € 0,76 per kilo voor de tweede maand iets boven het vijfjarige gemiddelde. Italiaanse tomatenprijzen zijn met € 1,48 zelfs € 0,30 boven het gemiddelde van de laatste 5 jaar.

Nederlandse tomatenprijzen zijn op basis van deze gegevens van de Europese Commissie in augustus met € 0,43 op een dieptepunt beland. In juli en het voorseizoen lagen de prijzen in Nederland nog op of boven het vijfjarige gemiddelde. In de belangrijke maanden mei, juni en augustus is die prijs vér onder het vijfjarig gemiddelde gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.