Glas

Achtergrond

Komkommerseizoen nauwelijks kostendekkend

Met nog twee maanden te gaan kan nu al geconcludeerd worden dat de meeste komkommertelers dit seizoen nauwelijks uit de kosten zullen komen.

Het wil deze zomer maar niet vlotten met de verkoop van komkommers. Dit bleek eens te meer toen twee weken geleden de aanvoer voor de veilingklokken flink toenam. Blijkbaar konden de retailers en handelaren het zich veroorloven om even ‘nee’ te zeggen tegen het aanbod. Bij The Greenery bijvoorbeeld kwamen in week 35 twee keer zoveel 40-ers voor de klok dan in de weken ervoor. De indicatieve klokprijzen zakten op de verschillende veilingen tot op of onder een dubbeltje per stuk. Inmiddels lijkt de vraag weer wat aan te trekken. Er wordt weer meer bemiddeld en er komen minder partijen voor de klok bij de verschillende veilingen. De indicatieve klokprijzen zitten ook weer in de lift. Bij ZON Fruits&Vegetables noteerden de 40-ers vandaag al een indicatieve prijs van 19 cent, het dubbele van eind vorige week. Ook bij BelOrta en The Greenery is een stijgende trend te zien.

Ver onder meerjarig gemiddelde

Anders dan vorig jaar zit de uitbetaalprijs van komkommers al vrijwel het hele voorjaar en zomer op een bijzonder laag niveau. Telers die in het vroege voorjaar al in productie waren (belichte en vroege onbelichte teelt) maakten in het begin wel een klapper door de kou in Spanje. De overige telers hadden nog maar nauwelijks productie in die periode. Na de geweldig hoge prijzen van voor half maart, schommelde de uitbetaalprijs voornamelijk rond 20 cent per stuk (40-ers). Rond begin juli kropen de prijzen van de 40-ers even richting 30 cent per stuk, maar in augustus lag de prijs constant ver onder het gemiddelde van de voorgaande 8 jaar (zie de grafiek hieronder).

Vooral de voorgaande twee jaar stegen de prijzen flink in juli en augustus. In 2015 zorgde de combinatie van mooi zomerweer en een gekrompen areaal (na het moeilijke jaar 2014) voor uitzonderlijk hoge zomerprijzen. Dat maakte een tot dan toe teleurstellend seizoen nog net goed. Vorig jaar zorgde de hagelstorm in Noord-Brabant en Limburg voor het uitvallen van circa 50 hectare komkommers.

Minder gesneden

De tegenvallende prijzen van dit jaar worden deels verklaard door het ontbreken van zomerweer in Noord-Europa. Vorig jaar was de zomer ook van korte duur, maar was zoals gezegd de aanvoer lager. Toch is dat maar een deel van de verklaring. Ook dit jaar is de productie lager, maar nu vanwege het donkere weer. “In juli en augustus hebben we door het donkere weer 15% minder gesneden dan vorig jaar”, zegt komkommerteler Willem Doorn in Heerde. Volgens Bruno Vuerinckx van BelOrta zijn er dit jaar wel meer gelegenheidstelers. Aangetrokken door de goede zomerprijzen van de laatste 2 jaar hebben een aantal telers met belichte tomaten in de zomer een tussenteelt van komkommers gezet.

Geen zomerpiek

De prijzenpiek van augustus van de laatste twee jaar, is dit jaar niet opgetreden. Of het seizoen, net als in 2014, nog gered kan worden door hoge najaarsprijzen is de vraag. “De markt wordt voor een groot deel bepaald door de psychologie van het inkopen”, meent Doorn. “Vorig jaar dachten inkopers dat er door de hagel gebrek aan komkommers zou ontstaan. Nu doen geruchten de ronde dat Spanje al weer met komkommers op de markt komt. Dat heeft het omgekeerde effect.” Volgens hem heeft de Russische boycot nog steeds grote invloed op de prijzen. “Er is geen buffer als er iets te veel aanvoer is. Ook het product van Oost-Europese landen blijft in de EU.”

Maak hier zelf grafieken van komkommerprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.