Glas

Achtergrond

Komkommerprijs piekt weer

De komkommerprijzen zijn de afgelopen week behoorlijk gestegen. Vandaag noteerden de Nederlandse en Belgische veilingen prijzen van boven 35 cent per stuk (40‘ers).

De prijsstijging kondigde zich vorige week al aan. Vrijdag steeg de prijs van de 40‘ers bij ZON Fruits & Vegetables naar 30 cent per stuk terwijl de prijs van de 35‘ers naar 24 cent per stuk steeg. Bij BelOrta werd eind vorige week zelfs 47 cent voor de 40‘ers en 32 cent voor de 35‘ers genoteerd. Gisteren was dat respectievelijk 39 en 32 cent per stuk. Het verschil met de Nederlandse veilingnoteringen is vandaag vrijwel verdwenen. Bij ZON en The Greenery steeg de klokprijs verder door, tot respectievelijk 37 en 35 cent voor de 40-ers en 28 cent voor de 35‘ers.

Bekend patroon

Traditioneel is dit de periode dat de komkommertelers die beide teelten aan de hoge draad hebben, in de wisseling van de eerste teelt zitten. Het aandeel hogedraad is de laatste jaren toegenomen, waardoor de aanvoer in deze periode krapper wordt. Tegelijkertijd is de aanvoer lager van de bedrijven die nog wel in productie als gevolg van tegenvallende weersomstandigheden. Ook speelt mogelijk mee dat meer bedrijven dan andere jaren te maken hebben met bontvirus, waardoor een deel van het areaal uit productie is.

Milde stijging

De prijsstijging is nog erg mild in vergelijking met vorig jaar. Toen verdubbelde de klokprijs van BelOrta in een week tijd (eind juni-begin juli) naar waarden van 55 tot 60 cent per stuk (40‘ers). In week 27 (29-6 t/m 5-7) noteerde VBT nog een gemiddelde producentenprijs van ruim 43 cent per komkommer. Een week later was dat nog bijna 34 cent. Maar vanaf 11 juli zakten de prijzen ver weg tot ruim onder 20 cent per stuk.

Krapte en mooi weer

Het is waarschijnlijk dat de prijzen deze week minimaal op het huidige niveau zullen blijven. De verwachting is dat de lagere aanvoer nog tot eind volgende week zal aanhouden. Het zomerse weer zal de consumptie goed doen. Meerdere retailers spelen hier al op in door acties met komkommers. Hoogvliet biedt tot en met vandaag 2 komkommers aan voor 99 cent. Bij Plus zijn dat er 2 voor 89 cent en bij Dirk 1 voor 39 cent per stuk, beide nog tot en met 8 juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.