Glas

Achtergrond

‘Warmteprojecten Westland aan elkaar knopen’

Bij de omschakeling van gas naar duurzame warmte wil telersvereniging Prominent aansluiten in Westland bij een platform dat losse warmteprojecten aan elkaar knoopt.

Daarover is een oversteenstemming getekend, waarbij andere telersverenigingen zich kunnen aansluiten. Energie Transitie Partners (ETP) zal de warmtenetten aan elkaar knopen via infrastructuur. ETP is een gezamenlijke onderneming van grondstoffen- en energiebedrijf HVC en de Westland Infra groep. Beide zijn eigendom van de gemeente Westland.

Presentatie plannen

Gisteren presenteerden telersvereniging Prominent en energiecoöperatie Geo 4 Energy U.A. (met de aangesloten leden Noordland-Kapittelland) de plannen met ETP. “Wij willen toe naar nog duurzamere tomaten”, stelt Jacco Besuijen, energiemanager van Prominent. “Met geothermie kunnen onze telers rekenen op stabiele energieprijzen voor de lange termijn en een groener imago.”

Meerdere telersgroepen

Voor Piet Zwinkels van Geo 4 Energy is de samenwerking met ETP de oplossing voor hun langlopende geothermieproject. “Wij richten ons op Ultra Diepe Geothermie – aardlagen op een diepte van meer dan 4 kilometer – maar willen ook de mogelijkheden verkennen van de ondiepere aardlagen. ETP helpt met het haalbaarheidsonderzoek, het uitwerken van een warmte-infrastructuur en een passende organisatiestructuur en het ‘rondrekenen’ van onze business case.”

Coalitie HOT

Een derde groep ondernemers staat op het punt te gaan samenwerken met ETP omdat zij alleen nog een warmteleiding nodig hebben. Met deze samenwerking krijgen de warmteprojecten in deze clusters een flinke duw in de rug. Deze samenwerking sluit aan bij de energiedoelstellingen die gemeente Westland samen met provincie Zuid-Holland nastreeft in de Coalitie HOT. Dit jaar wil Coalitie HOT twee aardwarmteprojecten ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.