Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen naderen recordhoogte

De tomatenprijzen stijgen al sinds eind november. Door het krappe aanbod lopen de prijzen deze week nog verder op. De stijgende lijn lijkt sterk op die van vorig jaar.

Donderdag 14 december was de indicatieve klokprijs van grove trostomaten al opgelopen naar € 1,43 per kilo bij The Greenery. Bij BelOrta werd woensdag al € 1,59 per kilo genoteerd voor de Princess (grof)- en Elite (middel) trostomaten. Ook de prijs van losse tomaten ligt deze week enkele tientallen centen per kilo hoger dan vorige week op de Belgische veilingen. Vleestomaten (Baron) gingen woensdag voor circa € 1,50 per kilo van de hand en tussentype (70+) nog voor 10 cent meer.

Krappere aanvoer op Europese markt

De oplopende prijzen zijn een gevolg van een krappe aanvoer op de Europese markt. In Nederland en België hebben de belichte en herfstteelten vertraging opgelopen vanwege het donkere weer. Daardoor is er nauwelijks overlap tussen oude en nieuwe teelten. De meeste belichte teelten komen pas volgende week goed in productie.

Ook de aanvoer uit Zuid-Europa is lager dan andere jaren. In Spanje hebben de meeste tomatentelers dit seizoen later geplant. Tot en met oktober was de aanvoer 35 % lager. Pas in november kwam de tomatenproductie vol op stoom. Maar door de invallende kou is dat al weer snel teruggevallen. Het gevolg is dat de tomatenprijzen op de Spaanse veilingen sinds de tweede helft van november 20 tot 30% hoger liggen dan in voorgaande jaren. Trostomaten, waar naar verluidt dit jaar minder van staat, steeg het snelst in prijs. Vorige week werd op de veilingen van Almería ruim € 1,20 per kilo genoteerd. De prijs van losse en pruimtomaten lag 20 tot 30 cent lager.

Nog droger in Mediterrane productiegebieden

Ook Marokko exporteert minder tomaten naar de EU dan voorgaande jaren. Het contingent voor export naar de EU (tussen 1 oktober en 20 april) ligt op 285.000 ton. Maar tot en met week 47 heeft Marokko bijna 10% minder geëxporteerd dan vorig jaar, circa 33.127 ton, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapportage. Mogelijk dat problemen met de watervoorziening hierin een rol speelt, schrijft La Voz de Almería. In Mediterrane productiegebieden begint water een steeds nijpender probleem te worden. In Marokko zijn de problemen nog veel groter dan in Spanje, aldus het dagblad.

Herhaling van vorig jaar?

De huidige prijsontwikkeling lijkt sterk op die in december vorig jaar. Toen was het echter veel kouder in Spanje dan nu. Half januari kwam daar nog een heuse winter overheen. Dat leidde uiteindelijk tot een ongekend hoge prijzen en een goed seizoen voor belichte tomaten.

Volgens Maarten Verhaegen van BelOrta ziet het er voor de rest van december nu ook goed uit. “De prijzen lopen tot Kerstmis waarschijnlijk naar nog verder op. Pas halverwege volgende week komen er grotere hoeveelheden jonge tomaten uit de belichte teelt. Dat valt precies goed, want de oude teelt is net weg.”

Hoe het na nieuwjaar zal gaan is nog moeilijk te voorspellen. Veel zal afhangen van het weer in Zuid-Europa. “Mogelijk dat de vraag in de eerste week van het nieuwe jaar wat rustiger zal zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.