Glas

Achtergrond

Groente goedkoper in maand van prijzenslag

De gemiddelde prijs voor verse groente in Nederlandse winkels daalde licht in november.

Alleen in het jaar 2015 kwam het eerder voor dat groenten goedkoper werden in november (in een gemeten periode vanaf 2003). Dat blijkt uit CBS-cijfers over de inflatieberekening.

In 2015 koelde de markt af door krapte in het najaar. Dit jaar lijkt ook de beperkte prijzenslag hier een rol in te spelen. Jumbo verlaagde in oktober een 20-tal groenteproducten in prijs. Die actie werd gevolgd door een aantal concurrenten. Hoe groot de invloed is, valt niet te zeggen. Het is waarschijnlijker dat de situatie op de inkoopmarkt een grotere invloed had op die prijsontwikkeling. De prijzen zijn in november circa 1,2% onder het prijspeil van 2016 (november) gekomen. In oktober lagen die prijzen er nog boven.

Prijsverschil met vriesgroente

In de prijs van diepvriesgroente zat in november vrijwel geen beweging. De prijzen liggen op een laag niveau ten opzichte van 2015. Het is verschil is circa 5%, waardoor het prijsverschil met verse groente relatief groot is op dit moment.

Records fruitprijzen

Voor vers fruit blijven de prijzen licht stijgen naar nieuwe recordhoogtes. Met een prijsindex van ruim 112 punten (12 punten of procentpunt hoger dan in 2015) tikt de mislukte appeloogst mogelijk stevig door. Prijzen voor Elstar en Jonagold liggen rond de € 2 per kilo, dat is fors hoger dan andere jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.