Glas

Achtergrond

Kans op kleiner aanbod Spaanse paprika

Het extreem zachte weer van dit najaar in het Spaanse Almería zorgt voor veel vegetatieve groei en slechte zetting bij paprikagewassen. Mogelijk leidt dit vanaf half december tot een lagere aanvoer.

De meeste paprikagewassen in Almería zijn in het stadium van de tweede zettingsgolf. Maar veel zetting is geaborteerd en de planten groeien uitzonderlijk hard, schrijft Frutas&Hortalizas op zijn website. De gewassen zijn uit balans geraakt door de uitzonderlijk hoge temperaturen van dit najaar en het snel lossen van het eerste, zware zetsel. Daardoor zal het aanbod in de tweede helft van december en in januari aanzienlijk lager kunnen uitvallen, verwacht analist José Marín.

Areaal 3% groter

De lezing van Marín wordt bevestigd door de door F&H geraadpleegde coöperaties. Het is nog te vroeg om te bepalen wat er over ruim een maand gebeurt, maar het is goed mogelijk dat de aanvoer lager uitvalt, beaamt voorzitter José Antonio Naños van coöperatie Ejidomar.

Mogelijk dat de lagere aanvoer grotendeels wordt gecompenseerd door de groei van het paprika-areaal. Volgens de laatste schattingen van de regering van Andalusië is het areaal in Almería dit seizoen met 3% gegroeid naar 10.600 hectare paprika. Vorig seizoen was de groei ruim 6%. Nog nooit eerder stond er zoveel paprika in de Zuid-Spaanse gemeente.

Verschuiving naar geblokt

De groei van het areaal geblokte paprika’s gaat nog sneller. In de laatste jaren heeft er een grote verschuiving plaats gevonden van het langwerpige Lamuyo-type naar de geblokte paprika. Rood geblokte paprika nam vorig seizoen al bijna 60% van het areaal in beslag, gevolgd door gele geblokte paprika (16%). Rode Lamuyo besloeg nog maar 10% van het areaal. Nog geen 10 jaar geleden was het aandeel Lamuyo bijna net zo groot als de geblokte rode paprika.

Of registreer je om te kunnen reageren.