Glas

Achtergrond

Update: recordniveau tomatenprijzen

Nederlandse tomatenprijzen lagen een belangrijk deel van september en oktober boven het hoogste niveau van de laatste vijf jaar.

Uit cijfers die de Europese Commissie verzamelt valt op te maken dat Nederlandse tomatenprijzen aan een sterke periode bezig zijn. De gemiddelde prijs van € 0,95 in Nederland lag 27% boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Normaal is er een prijsstijging in oktober van 13%, maar Nederlandse tomatenprijzen stegen met 27% aanzienlijk harder. In België lopen prijzen vrijwel gelijk op met Nederlandse.

Spaans equivalent

Nederland blijft met € 0,95 (en daarna iets aflopend) op een gelijk prijspeil als Spanje, maar onder het EU-gemiddelde dat door extreme Italiaanse prijzen (€ 1,88) op een hoger niveau ligt (€ 1,19). De Europese tomatenprijzen lagen alleen in mei op het vijfjarige gemiddelde, maar in de andere maanden lag de tomatenprijs fors boven dit gemiddelde niveau. Met uitzondering van dit voorjaar waren de Europese prijzen de hoogste van in ieder geval de laatste vijf jaar.

Klik hier voor meer recente dagprijzen op de Nederlandse en Belgische veilingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.