Glas

Achtergrond

Nederlandse glasgroentetelers welkom in Rusland

Rusland biedt grote kansen voor Nederlandse glasgroentetelers nu die afzetmarkt is weggevallen en Russische bedrijven zelf steeds meer kassen bouwen.

Dat zegt Pjotr Tsjekmarev, directeur van het departement tuinbouw van het Russische ministerie van Landbouw. “Nederlandse telers zijn werklustig en leergierig. En als ze geen nieuwe markten kunnen vinden, nodig ik hen van harte uit in Rusland te komen boeren. De mogelijkheden hier zijn legio. Laten ze hier hun bedrijven openen en produceren.”

Russische kassenbouw ontwikkelen

In Het Financieele Dagblad stelt de overheidsvertegenwoordiger dat Rusland de Nederlandse groente en fruit in de nabije toekomst niet meer nodig heeft nu met staatssteun in hoog tempo nieuwe productielocaties worden ontwikkeld. Diezelfde overheidssteun helpt ook de Russische kassenbouw in de benen. Volgens Tsjekmarev is die kassenbouw in staat jaarlijks 200 hectare te bouwen. Russische kassenbouwers zijn volgens Tsjekmarev nu al in staat projecten voor 95% op eigen kracht te laten draaien.

Nederlandse kennis

Door de Russische boycot is de prijs van kasgroenten opgelopen en wordt nieuwbouw sneller rendabel. Toch leunt Rusland ook nog altijd op Nederlandse kennis en technologie.

De Nederlandse export van kassen en landbouwmachines is in de eerste helft van dit jaar flink gestegen van € 7 miljoen in 2003 naar € 79 miljoen in 2017, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Toch deelt Tsjerkmarev in Het Financieele Dagblad ook een sneer uit naar Nederland. “Jullie hebben erg verouderde kassen. Nieuwe, moderne heb ik bij jullie niet gezien”, stelt hij. “De onze behoren tot de beste van de wereld vandaag de dag. Over twee, drie jaar zijn we volledig onafhankelijk wat kasgroenten betreft en hebben we de Europese Unie niet meer nodig.”

14.000 hectare fruit per jaar

Naast een snel ontwikkelende glastuinbouw is de ontwikkeling van de Russische fruitteelt ook stormachtig. Met de aanleg van 14.000 hectare aan fruitpercelen per jaar wil Rusland ook hier buitenlandse concurrentie verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.