Glas

Achtergrond laatste update:19 sep 2016

Nieuwe rassen bij specialties tomaten

Bij het segment ‘specialties’ blijft er beweging in het rassenaanbod. Het gaat om speciale tomatensoorten, die bij elkaar toch 16% van het tomatenareaal innemen. Voor het nieuwe seizoen wordt weer een groei in de specialties verwacht. Deze groei zal hoofdzakelijk in de losse Santa-type tomaten van 10 tot 15 gram zijn.

In het snacksegment is er belangstelling voor het ras Ternetto van Rijk Zwaan. De hoge productie, de arbeidsvriendelijkheid gecombineerd met een smaak die vergelijkbaar is met de huidige rassen, maakt het ras interessant. De zaadfirma verwacht 25 hectare van dit ras te verkopen.

Intense van Nunhems is sinds jaar en dag een fenomeen in tomatenland. Het ras is in de markt bekend als: de snijtomaat, de foodservice tomaat, de anti-klieder tomaat of de chef's tomaat. In Nederland en België heeft de zaadfirma twee Intense-rassen in het assortiment, die exclusief worden geteeld. Een grove B-tomaat en een fijnere variant. Ovale dan wel pruimtomaten met een minimum aan sap. Ideaal voor salades, sandwiches, soepen of sauzen. Totaal staat er in de Benelux ongeveer 15 hectare. Dit areaal groeit gestaag met de markt mee.

Snoeptomaatjes

Snoeptomaten zijn een sterk groeiend segment. In Nederland wordt ongeveer 100 hectare rode snoeptomaten geteeld. Syngenta verwacht dat komend jaar het aandeel in het winkelschap groeit. De zaadfirma heeft een ruim assortiment snoeptomaten en is marktleider in dit segment. Sweetelle is het hoofdras vanwege een bijzonder goede kwaliteit gekoppeld aan een mooie productie. Het ras combineert een prima smaak met de beste houdbaarheid wat door steeds meer supermarkten gewaardeerd wordt. Van  Sweetelle stond er dit jaar in Nederland 70 ha in België 16 hectare. Zowel in de belichte als niet belichte teelt zal dat areaal uitbreiden, waardoor er jaarrond steeds meer snoeptomaten van hoge kwaliteit in de schappen komen te liggen.

Ook Angelle, waarvan dit jaar in Nederland 2,5 hectare staat en in België 1,5 hectare, zal volgend jaar verder doorgroeien. Het ras wordt in Nederland en België specifiek geteeld voor de lokale supermarkten, die kiezen voor een lekkere smaak met de beste zoet/zuur-verhouding.

Het derde pareltje uit het assortiment snoeptomaten is Babeno (24 ha). Het ras is een groeikrachtiger planttype, waardoor een teler meer inspanningen moet verrichten om het gewas in het gareel te houden. Daarnaast is het ras erg smaakvol en betrouwbaar voor de consument.

Mini San Marzano

Funtelle, ook van Syngenta, is met succes in Engeland met 5 hectare geïntroduceerd en zal volgend jaar in de Benelux worden geïntroduceerd. Het gewas is sterk en open (generatief). De trossen zijn compact en het vruchtgewicht kan 1 gram grover zijn dan van Sweetelle/Angelle. Uniek is dat dit het eerste snoeptomatenras is met zowel Cladisporium- als meeldauwtolerantie. Funtelle koppelt een goede smaak aan een hoge productie, die 10% hoger is dan Sweetelle.

Dunne, een mini san marzano, is één van de gevestigde waardes van Syngenta. Het ras heeft een zeer aromatische smaak die veel consumenten waarderen. Het vruchtvlees is dik, maar daarin zit ook voldoende sap en de juiste zoet/zuur-verhouding. Dunne heeft een flesachtige vorm met 10 tot 12 tomaten per tros. Het ras zal het huidige areaal  van 25 ha in Nederland behouden.

In het mini san marzano segment is 313460 (Dubbo) de nieuwkomer van Syngenta. Een flesvormig tomaatje met een heerlijke smaak. De vruchten zijn 2 tot 3 gram fijner dan die van Dunne, waardoor 1 tot 2 vruchten meer per tros zijn aan te houden. Het ras is sterk tegen neusrot, bezit goed houdbare groene delen en de vrucht zit stevig aan de tros. De zaadfirma verwacht dit jaar een introductie van het ras.

Ossenharten

Coeur de Boeuf (CDB), ofwel ossenhart tomaat, is een klein segment in Nederland en België. Syngenta beheerst deze markt met Arawak en Tomawak. De areaaluitbreiding was afgelopen seizoen behoorlijk, waardoor komend seizoen geen grote uitbreidingen worden verwacht. In België is CDB een type tomaat dat ondertussen in elke supermarkt is te vinden en jaar op jaar meer consumenten aantrekt door haar typisch Italiaans karakter.

Axia komt met een bruine troscherrytomaat. Twixia is zowel geschikt voor de onbelichte als belichte teelt. De cherrytomaat heeft een mooie bruine kleur en goede smaak. Komend seizoen komt er 2 ha van te staan.

[eventueel in kader]

Oranje cherry

Sakata verwacht geen spectaculaire wijzigingen bij hun rassen van de specialties. Bij de snoeptomaten blijft het marktaandeel van Ministar met 1 ha gelijk, omdat er nog steeds specifieke vraag naar dit ras is. Ook vanuit Engeland waar door de waardedaling van het Pond na de Brexit, de geïmporteerde verse groente duurder is geworden. Bellastar scoort nog steeds goed op hoge productie, houdbaarheid en lagere arbeidskosten. De 3 ha die dit jaar is geteeld, kan mogelijk nog wat meer worden.

De zaadfirma verwacht dat haar Cherrystar-klant (0,5 ha) bij dit ras zal blijven. Het ras heeft een goed smakende cherrytomaat met een hoog Brix-getal voor in het premium segment. Voor Sakata zal de belangrijkste verschuiving bij de Oranjestar zijn. Van deze oranje cherrytomaat van 10 gram staat dit jaar bij elkaar ongeveer 1 hectare in de Benelux. In Nederland telen Red Star en Paul van Koppen dit ras en in België Paul Stoffels en Guy Pittors. Het areaal zal inclusief de belichte winterteelt van 1 naar 2,5 ha groeien.

In het specialty-segment is Hazera marktleider met de gele cherrytomaat Summer Sun, die door veel mensen genoemd wordt als de best smakende tomaat in dit segment.

 

Lees meer over rassen in d eoverige tomatensegmenten in editie 19 van Groenten & Fruit (16 september).

Of registreer je om te kunnen reageren.