Glas

Achtergrond

Marktupdate 29 september: tomatenprijzen stijgen fors

De dip in de tomatenprijzen van vorige week wordt deze week weer goed gemaakt. De laatste dagen stijgen de dagprijzen in Nederland snel tot circa 65 cent per kilo voor de trostomaten en zelfs circa 80 cent voor de losse tomaten.

Bij BelOrta schoot de prijs van grove trostomaten (Princess) gisteren met 13 cent omhoog naar 67 cent per kilo. Middeltros (Elite) maakt een even grote stap naar 70 cent per kilo. Eind vorige week kwamen de grove trostomaten op de Belgische veiling niet verder dan 44 cent per kilo en in Nederland circa 39 cent per kilo.
De losse tomaten doen het, zoals vaker dit seizoen, in prijsvorming minstens zo goed als de standaard trostomaten. De ronde tomaten (57 mm) passeerden gisteren de 80 cent per kilo bij Zon Fruits&Vegetables. Bij BelOrta is de tussentype/fijne vleestomaat (Prince 70 mm) al een week hoger geprijsd dan de middel trostomaten.

Spaanse prijzen

Het huidige prijsniveau voor de tomaten is vergelijkbaar met dat van eind september vorig jaar. Voor de trostomaten brak toen een goede periode aan vanwege teelt- en kwaliteitsproblemen in Spanje. Dit jaar lijkt de hitteperiode daar minder extreem en minder lang te hebben geduurd. Het is nog niet duidelijk wat de invloed daarvan op de Spaanse aanvoer zal zijn.
Deze week zijn voor het eerst trostomaten geveild in Almería. De prijs voor standaard trostomaten ligt op hetzelfde niveau als hier: vandaag gemiddeld 75 cent per kilo en de losse tomaten 59 cent. Opvallend is dat de prijs van de losse tomaten daar een dalende lijn laat zien. Vandaag was de gemiddelde prijs voor losse tomaten in Almería 59 cent per kilo. De laatste 7 dagen was dat 65 cent per kilo. Vorig jaar lag de tomatenprijs in Almería twee keer zo hoog in deze periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.