Glas

Achtergrond

Marktupdate 1 sept: dalende prijzen trostomaat

Na een periode van stijgende richtprijzen voor de klok, zijn trostomatenprijzen weer gaan zakken.

Op 8 augustus werden voor trostomaten nog lage klokprijzen van rond de 35 cent per kilo voor de grove sorteringen genoteerd, en tot 48 cent voor de middel sortering. Daarna begonnen de prijzen omhoog te klauteren.

Die stijgende lijn vertoonde een kentering rond woensdag 24 augustus, toen klokprijzen op een niveau van tussen de 1,02 euro en 1,12 euro aanbeland waren. Daarna zette een daling in. Vandaag werden 77 en 82 cent per kilo als richtprijzen doorgegeven voor respectievelijk middel en grove trostomaten.

Voorgaande jaren

Vorige jaren lag het dieptepunt in prijzen begin augustus lager, tot zelfs onder de 15 cent voor grove trostomaten. In 2014 werd (net iets later dan dit jaar, bij de overgang naar september) een piek van 1,24 euro per kilo voor grof bereikt om daarna eveneens te gaan dalen.

Vorig jaar kwam de stijging trager op gang, met 58 cent rond deze datum voor grof. Toen klom deze gestaag verder omhoog om pas rond 23 augustus de 1,28 euro te bereiken.

Voor de middelgrove sorteringen lagen de absolute prijzen dit jaar en voorgaande twee jaren ietsje anders dan bij de bovengenoemde grove trostomaat, maar de tendens was verder vrijwel vergelijkbaar.

 

Op supermarkt-websites worden trostomaten voor 3,74 tot 4,20 euro per kilo aangeboden.

 

Stel zelf prijs-grafieken samen voor klokrichtprijzen op GFactueel.

Of registreer je om te kunnen reageren.