Glas

Achtergrond

'Waterbassin staat nu nog bijna vol'

“Het is vroeg herfst, als je ziet hoeveel regen we al hebben gehad”, merkt Arnoud Paul in Nieuwerkerk aan de IJssel op. Normaal kon de gietwaterhoeveelheid in de zomer wel eens krapper worden. “Maar nu staat het waterbassin nog bijna vol. Dat hebben we nog bijna nooit meegemaakt.”

De komkommers in de tweede teelt van het meeldauwresistente ras Bonifacio zijn 31 mei gezaaid en 21 juni geplant. De start is goed verlopen. "Geen Pythium. We hebben vrij makkelijk weer gehad, zonder extreme hitte tijdens de groei naar de draad toe." Er zijn 18 stamvruchten aangehouden.

In week 29 kreeg het gewas wel even te stellen met een hele warme week. Er is toen voor 75 procent geschermd boven de 600 Watt instraling. "Gelukkig was het gewas toen al boven, en was de kop er al uit."

Ranken koppen

Momenteel is Paul van de hoofdranken aan het snijden. De kwaliteit is erg mooi. Hij is bezig om de secundaire ranken te koppen. Verder haalt hij er een blaadje uit om het gewas goed open te houden. Het gewas staat goed in balans.

Er wordt een etmaaltemperatuur van tussen de 22 en 22,5 graden Celsius aangehouden. De dagtemperatuur staat ingesteld op 21 graden. Met warm weer wordt het overdag echter al snel 25 graden Celsius in de kas. Ook de op 16 tot 17 graden ingestelde voornacht wordt vanwege de warmere buitenomstandigheden niet altijd bereikt.

Met watergeven krijgen de planten bij elke 45 Joules instraling een druppelbeurt. De EC blijft stabiel. Er wordt ongeveer 2,5 EC meegedruppeld, met een halve graad lichtsomverlaging.

Plagen onder controle

Van ziektes of plagen heeft het gewas geen last. "Wel had ik al vrij vroeg behoorlijk wat trips zitten. Ik heb toen bij een op de twee planten een zakje swirskii uitgehangen. Dat is goed aangeslagen. Het is weer helemaal onder controle."

Behalve een enkel plekje spint, waar de Phytoseiulus zijn werk goed heeft gedaan, was er bijna geen spint te vinden.

Meeldauw is regelmatig bestreden met een afwisseling aan middelen, zoals Fungaflor, Rocket, Luna en Nimrod.

Of registreer je om te kunnen reageren.