Glas

Achtergrond

Weer en teeltwisseling stuwen komkommerprijs omhoog

De komkommerprijzen zijn in de afgelopen week meer dan verdubbeld. Vorige week dinsdag lagen de prijzen rond 16 cent per stuk. Op vrijdag schoot de komkommerprijs op de Belgische veilingen al door de grens van 40 cent. The Greenery en Zon Fruits & Vegetables kwamen gisteren en vandaag op een vergelijkbaar niveau.

Opvallend is dat de aanvoer van 40-ers sinds eind vorige week veel lager is dan normaal, waardoor het prijsverschil met de fijnere sorteringen toenam. Bij de klok van BelOrta tikten de 40-ers gisteren 50 cent per stuk aan, terwijl de 35-ers nog altijd 41 cent opbrachten. Het volume 40-ers was maar circa 30 procent van de totale aanvoer, terwijl dat twee weken eerder, tijdens de productiepiek, nog 44 procent was.

Aanvoerprognoses bijgesteld

Dat de aanvoer lager zou worden, was wel voorzien. Vorige week waren veel komkommertelers in West-Nederland de teelt aan het vervangen. Deze week volgen veel Brabantse en Limburgse telers. Toch was de aanvoer nog veel lager dan de prognoses. "Het weer heeft veel meer invloed op de prijs dan de telefoon van de verkoper", zegt komkommerteler Wim Doorn in Heerde. "Gelukkig groeit het niet door het donkere weer. Gisteren hadden we hier maar 350 Joules aan instraling."
Bij de hogedraadteelten betekent het donkere weer dat de oogstprognoses nog sterker moeten worden bijgesteld omdat de planten zwaarder belast worden. Wanneer de berekende hoeveelheid licht niet wordt gehaald hangen de komkommers al snel 3 tot 4 dagen langer aan de plant en/of worden ze lichter geoogst. De oplopende prijzen waren voorzien door de handel, maar er kwamen in de loop van vorige week toch tekorten waardoor de dagprijzen sterk opliepen. "Je wil je klanten toch houden", zegt een handelaar in Limburg.

Stabiele, hoge prijzen

Voor de komende anderhalve week worden stabiele, goede prijzen verwacht. De consumptie zal met het betere weer toenemen, terwijl nog een flink deel van het areaal niet volledig in productie is. De handelaar in Limburg verwacht wel dat de kleine komkommers dit prijsniveau niet zullen kunnen handhaven. "Uit Spanje en Polen komen heel veel 30-ers op de markt. Die drukken de prijs." Vanaf week 23 zal het volledig komkommerareaal weer in productie zijn, maar vanaf eind juni gaan de hogedraadtelers hun teelten vervangen. Met ruim 100 hectare en hogere producties krijgt de hogedraadteelt steeds meer invloed op de totale aanvoer.

 

Kijk hier voor klokprijzen van:
40-ers bij BelOrta

35-ers bij BelOrta

 

Klik hier om zelf grafieken in te stellen

Of registreer je om te kunnen reageren.