Glas

Achtergrond

Prijsval bij paprika lijkt van korte duur

De afgelopen weken is de dagprijs van rode en gele paprika gedaald van circa 3 naar minder dan 1 euro per kilo. Oorzaken zijn het vrij grote zetsel gecombineerd met een om verschillende redenen tegenvallende vraag.

De dagprijs van rode en gele paprika is in de afgelopen drie weken bijna 3 keer zo laag geworden. Eind maart noteerden de veilingen in Nederland en België nog prijzen boven 3 euro per kilo nadat het eerste zetsel eraf was. In de loop van deze week daalde de prijs zelfs tot onder 1 euro per kilo. Vandaag deden de grove rode en gele paprika's 98 en 88 cent voor de klok van BelOrta. Bij Zon Fruits & Vegetables was dat respectievelijk en 1 euro en 97 cent per kilo grove rode en gele paprika's.
Groene paprika's laten ook een grillig prijsverloop zien, maar de pieken en dalen zijn minder extreem. Eind maart piekte de prijs naar circa € 1,80 per kilo. Na een korte dip steeg hij vorige week weer naar bijna dezelfde hoogte en schommelt de dagprijs deze week bij ZON rond € 1,10 per kilo.

Prijzen daghandel onder grote druk

De verklaring voor de snelle daling van de prijzen ligt voornamelijk in het snel toegenomen aanbod terwijl de vraag door het koude weer nog op winterniveau ligt. De weekproductie van rode en gele paprika's lag vorige en deze week tegen 1 kilo per vierkante meter. Niet echt een enorme piek maar wel meer dan de markt op dit moment aankan. "De afname via de afspraken met supermarkten loopt prima", zegt een goed ingevoerde paprikateler. "Maar om die vraag in te vullen is een weekproductie van 0,6 tot 0,7 kilo per vierkante meter voldoende. De rest moet via daghandel worden verkocht."
De prijzen kwamen begin deze week extra onder druk te staan toen naar verluid Lidl-Europa dreigde zijn paprika's in Murcia (Spanje) te gaan kopen als de Nederlandse aanbieders niet akkoord zouden gaan met het bod van € 5,50 per doos. Blijkbaar was dat niet echt haalbaar want vandaag was het bod verhoogd naar € 6,50 per doos. Opvallend is dat de kleine sorteringen van de kleurtjes deze week beter hun prijs vast houden dan de grovere sorteringen. Door de keuze voor grovere rassen is het aanbod paprika's voor de stoplichtverpakkingen zelfs in tijden van overvloed blijkbaar nog redelijk in overeenstemming met de vraag. Er worden zelfs veel stoplichtverpakkingen gemaakt met overgewicht bij gebrek aan kleintjes.

Minder naar verre bestemmingen

Ook buitenlands aanbod zet de prijzen onder druk. Het seizoen in Almería is nagenoeg voorbij maar de paprika's van de oude teelten zijn nog niet van de markt verdwenen. Ze worden vaak nog op commissie geëxporteerd en soms is uitsorteren de enige mogelijkheid er hier een aanvaardbaar product van te maken. Ook deze aanvoer heeft invloed op de vraag naar Nederlandse en Belgische paprika's.  Daarnaast komen er meer paprika's uit Turkije op met name de Duitse markt, als gevolg van het handelsembargo dat Rusland heeft ingesteld. Spaanse en Turkse paprika's worden voor 5 euro per doos aangeboden op de Duitse groothandelsmarkten. "Maar dat helpt de handel weinig want de handelaren prefereren Nederlandse en Belgische paprika's", schrijft BLE.
Ook Nederland heeft dit jaar meer last dan het Russische embargo tegen de EU. De export naar Oost-Europese landen is volgens een handelaar een stuk kleiner dan vorig jaar doordat de grenzen met Rusland minder poreus zijn geworden. "Er zijn voor die landen veel meer documenten nodig en de tarieven zijn fors verhoogd." Volgens hem is de afzet naar Polen dit jaar ook veel lager is dan voorgaande jaren. Polen was in het tweede kwartaal van 2015 nog goed voor ruim 8.000 ton Nederlandse paprika, blijkt uit cijfers van GroentenenFruitHuis. Ook de export op de VS is gering. Mexico en Canada hebben grote producties en bieden die voor lage prijzen aan op de Noord-Amerikaanse markt.

Stabielere aanvoer en prijsherstel

Ondanks de flinke dip in de prijzen, verwachten handelaren, telers en verkooporganisaties dat er vrij snel herstel zal optreden en het voorjaar niet op dat van 2014 zal gaan lijken. Toen bleven de prijzen lange tijd slecht, mede omdat Almería veel langer in productie bleef. Weliswaar is Murcia dit jaar eerder in productie door het gunstige weer, maar het areaal is vele malen kleiner dan dat in Almería en de paprika's hebben veelal Zuid-Europese bestemmingen. In Nederland wordt dit jaar een gelijkmatiger productie verwacht. Door het gunstige weer en het vele licht tussen half januari en half maart zijn de gewassen gelijkmatiger waardoor de zetsels van verschillende plantdata beter gespreid blijven. Dat zal mogelijk minder hoge prijspieken opleveren, maar een stabielere handel. De productie van rode en gele paprika's zal vanaf nu weer dalen waardoor voor de komende weken herstel van de prijzen wordt verwacht.

Klik hier voor veel meer paprikaprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.